eur:
388.72
usd:
361.75
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Gyakrabban támad a sokkal kevesebb cápa

Az utóbbi néhány évben egyre növekszik a cápatámadások száma, annak ellenére, hogy a ragadozók száma drasztikusan csökken. Szakértők szerint a jelenség oka az, hogy egyre több ember egyre több időt tölt a tengerekben.

A regisztrált cápatámadások száma az utóbbi négy évben folyamatosan nőtt, a legutóbbi halálos áldozat a 49 éves osztrák ügyvéd, Markus Groh.

A tendenciáról a floridai természettörténeti múzeum cápatámadásokat nyilvántartó részlegének kurátora azt mondta: minden korábbinál többen mártóznak meg a tengerekben, így arra kell számítani, hogy a cápatámadások száma az elkövetkező években tovább nő, még akkor is, ha a ragadozók állománya továbbra is jelentősen csökken.

Az utóbbi folyamat mértékéről a San Diegó-i oceanográfiai intézet kutatósa azt mondta: tavaly a cápák egy embert öltek meg, ezzel szemben a konzervatív becslések szerint az emberek évente 38 millió cápával végeznek. Mások ennek duplájára becsülik az évente elpusztított cápák számát.

Julia Baum egy korábbi kutatása szerint az észak-atlanti térségben a nagytestű cápák száma az hetvenes évek óta a felére csökkent. Az állomány megfogyatkozását mindenki elismeri, mások azonban ennél kisebb mértékű csökkenését beszélnek. A tengerek mélyén élő fajok esetében még inkább szóródnak a becslések.

Két modellszámításban is arra a következtetésre jutottak a szakemberek, hogy számos cápafaj egyedszáma 90 százalékkal csökkenhet a következő húsz évben. Az egyik modell az Ausztrália partjai mentén fekvő tengerekre, a másik az Atlanti-óceán északkeleti részére vonatkozott.

Noha a világ több országa is a cápákra vonatkozó halászati tilalom bevezetését fontolgatja, nehéz lesz megállítani a halászokat, akik szép pénzt kapnak a cápauszonyokért, mivel egy tányér cápauszonylevest 100 dollárért (17 ezer forint) is el lehet adni.

A halászok leggyakrabban csak az uszonyokat vágják le a cápákról, majd visszadobják a még élő állatokat a tengerbe. Ez a halak testének 2-5 százalékos hasznosítását jelenti.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×