eur:
389.61
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre hiszékenyebbek az oroszok

Egyre több orosz hisz az előjeleknek, a jósoknak, asztrológusoknak és az álomfejtőknek - derült ki a Levada Központ felméréséből. Minden harmadik orosz hisz például a földönkívüliekben.

A két évvel ezelőttihez képest az oroszok közül most 9 százalékkal többen hisznek a babonákban, az álomfejtésben bízók száma 17 százalékkal nőtt. A januárban készült felmérés szerint a válaszolók 63 százaléka hisz az előjelekben, és 59 százalék bízik az álmokban.

Az asztrológusoknak, horoszkópoknak 33 százalék hisz, ugyanennyien vannak meggyőződve arról, hogy időről időre megjelennek földönkívüliek, és 29 százalék hisz az örök életben.

A nők között több mint 70 százaléknyian, a 25 évnél fiatalabb korosztályban 65-68 százaléknyian, a közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében 59-62 százaléknyian - többnyire a Moszkván kívüli nagyvárosok közepes jövedelmű lakói - hajlanak a babonákra és az álomfejtésre.

A csillagjósokban szinte minden második orosz fiatal - 46 százalék -, és a nők 38 százaléka hisz, ugyancsak többnyire a nagyvárosokban élő, közepes jövedelmű emberek.

A kis zöld emberkék megjelenésében a férfiak közül hisznek többen, s ők a 25 évnél fiatalabb korosztályból, felsőfokú végzettségűek, illetve egyetemi tanulók köréből kerülnek ki; jellemzően viszonylag magas jövedelemmel rendelkeznek és Moszkvában élnek.

Az örök életben hívők többnyire nők, jellemzően az 55 év feletti korosztály képviselői, csekély jövedelműek, kisvárosokban, vagy falun laknak - mutatta ki a Levada Központ felmérése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×