eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Jó tanácsok újévi másnaposság ellen

Oda kell figyelni arra, hogy milyen minőségű alkoholos italt fogyasztunk, ezen kívül számít az is, hogy szénsavas vagy mentes italról van szó - hívta fel rá a figyelmet Zacher Gábor toxikológus.

A fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház főorvosa hangsúlyozta: másnaposságra semmikképpen sem használ a kovászos uborka, vagy a káposztaleves. Elmondta azt is: a másnapossággal szemben egyelőre tehetetlen az orvostudomány, azaz nincs hatásos gyógymód. Pihenni kell nagyjából 16 órát, és utána ismét jól leszünk.

Különösen figyeljenek a mértékletes alkoholfogyasztásra a fiatalkorúak, az ő szervezetük ugyanis nincs hozzászokva ezekhez az italokhoz, így számukra sokkal károsabb lehet egy-egy koktél vagy akár egy pohár pezsgő is, mint a felnőttek számára - figyelmeztet Zacher Gábor.

Elmondta azt is: a felnőtteknél sem mindegy, hogy mit iszik az ember. A drágább minőségi italokban jó minőségű alkohol van, míg az olcsóbb kommersz termékekben több lehet a szennyező anyag.

Az italozás közben érdemes arra is figyelni, hogy mennyi szénsavas italt iszik az ember, ez ugyanis felgyorsítja a folyadék felszívódását, így az alkohol gyorsabban kifejti hatását.

A saját súlyunk is fontos szempont az italozáskor. Egy 35 kilós embernek például 3 deci tömény alkohol hatalmas mennyiségnek számít. Azok jobban bírják az italozást, akiknek a szervezetében több zsír raktározódik, és azok is, akik ivás előtt ettek valamit, különösen, ha zsíros ételeket fogyasztottak.

Január 1-jén pedig már a regenerálódás a fő szempont. Zacher Gábor nem hisz a "kutyaharapást szőrével" terápiában, ezért senkinek sem ajánlja, hogy ezen a napon is az alkoholos üveghez nyúljon. A folyadékot pótolni kell, de csak kis mennyiségekben, fokozatosan.

Másnaposon is kerülni kell a szénsavas italokat, azok ugyanis irritálhatják a gyomrot, érdemes szénsavmentes ásványvizet fogyasztani, ha másnaposak vagyunk.

Szintén nem ajánlott a savanyú uborka vagy a káposzta sem, ezek képhatásuk miatt nem tesznek jót a gyomornak. Jót tehet viszont a hideg tej vagy az, ha jeget szopogatunk.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×