eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Higgy az álmaidban: kisdoktori címhez vezetett a kukában talált prospektus

Megvédte kisdoktori disszertációját az a korábban nyomortelepen élő kenyai fiatalember, aki egy szemétkukában talált rá a Manchesteri Egyetem prospektusára. Sammy Gitaunak több nehézséget is le kellett küzdenie: például csak két évet járt iskolába, és nem akartak neki beutazóvízumot adni Nagy-Britanniába.

Sammy Gitau Nairobi egyik nyomornegyedében nőtt fel, és 13 éves kora óta ő tartotta el a családját, miután egy banda tagjai meggyilkolták az édesapját.

A fiú abból élt, amiből tudott: drogot árult és lopott, de a kábítószer egyszer majdnem a halálát okozta. Amikor visszatért a túladagolás miatt beállt kómából, elhatározta, hogy megváltoztatja az életét.

Tíz évig tartott, mire megvalósította az álmát

Egy szemétkukában turkálva talált rá a Manchesteri Egyetem prospektusára, és attól kezdve az volt a célja, hogy továbbtanuljon. Álma megvalósítása közel tíz évig tartott.

Beindított egy projectet a nyomortelepen élő gyerekek megsegítésére, és így figyeltek fel rá az EU kenyai képviselői. A külföldiek segítettek neki abban, hogy beadja a jelentkezését a Manchesteri Egyetem Környezetvédelmi és Fejlesztési karára.

Úgy lett posztgraduális diák, hogy a középiskolát sem végezte el

Csütörtökön Sammy megkapta a hírt arról, hogy sikerült megvédeni kisdoktori disszertációját, vagyis megkapta az angol nyelvterületen MA-nek nevezett fokozatot.

"Fantasztikus érzés. Ilyenkor az ember visszaemlékszik a nehéz időkre, de ami még fontosabb, rájön, hogy sikeres lehet, mégha olyan helyről is jön, ahonnan az emberek semmi jóra nem számítanak" - mondta a BBC-nek.

Pete Mann, Sammy programvezetője azt mondta: nem emlékszik rá, hogy valaha is felvettek volna diákot középiskolai végzettség nélkül. Gitaunak azonban megvolt az az előnye, hogy a gyakorlatból ismerte azt, amit mások csak elméletből.

Az általa vezetett fejlesztési project 20 ezer gyereknek próbált meg segíteni abban, hogy kivergődjön a szegénységből. Az egyetem Sammy gyakorlati ismeretei miatt vállalta az oktatását.

Akadályok sora állta útját: se pénze, se vízuma

A következő akadály az volt, hogy Gitaunak pénzt kellett találnia a kollégiumra, és meg kellett küzdenie a brit bevándorlási hivatallal, amely iskolai végzettség hiányában nem akarta beengedni a szigetországba.

Sammy azonban bíróságra vitte az ügyet, és hét hónap elteltével a javára döntöttek.

A fiatalember elmondta: sokan segítették, de nem sokra ment volna a jóindulattal, ha nem tölti ideje nagy részét könyvei társaságában.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×