eur:
389.3
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A világ túlsó felét szennyezik az amerikaiak

A legtöbb amerikai azt hiszi, hogy régi számítógépe, televíziója vagy rádiótelefonja újrahasznosításával csökkentheti a környezet szennyezését. Kiderült azonban, hogy mindezzel számos szennyezést idéznek elő a tengerentúlon.

Az Egyesült Államokban kidobált régi elektronikus eszközök több mint fele Indiában, Kínában vagy Nigériában köt ki, ahol újrahasznosítják azokat, vagyis a csaknem 400 ezer tonnányi szemétből megpróbálják kinyerni a még használható anyagokat, például az üveget vagy a fémeket.

Miközben azonban emberek sokasága foglalkozik ezek szétszerelésével, igen nagy veszélynek vannak kitéve, a hulladékok ugyanis mérgezők. Az amerikaiak tehát megőrzik ugyan a saját környezetüket, a Föld más részét viszont szennyezik hulladékukkal.

Csak Hong Kongba idén 85 konténernyi elektronikus szemetet szállítottak be, ennek jó része az Egyesült Államokból érkezett.

Számos országban hatalmas piaca van a használt számítógépeknek, így sok kereskedő kifejezetten azért viszi ki a számítógépeket az Egyesült Államokból, hogy azokat ismét használatba helyezze.

Az aktivisták azonban azt kifogásolják, hogy ezeknek a berendezéseknek az állapotát nem ellenőrzik, mielőtt elszállítanák Amerikából.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×