eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Egy bőrbetegségnek köszönhetjük a marxizmust?

Olyan krónikus bőrbetegségben szenvedett Karl Marx, amelynek pszichés mellékhatásai is vannak, így valószínűleg befolyásolta a munkáját és a műveit is - állítja egy brit bőrgyógyász professzor.

Sam Shuster szerint Marx a verejtékmirigyek gennyes gyulladásában (orvosi nevén hidradenitisz szuppurativában) szenvedett. A hónalji, az ágyéki, valamint a nemi szerv és a végbélnyílás táji verejtékmirigyek gyulladása nemcsak fájdalmas, hanem váladékozik is, a mirigyek elzáródnak és begyulladnak.

"A betegség csökkenti a munkaképességet és az önbecsülést is" - írta a brit bőrgyógyászok szaklapjában a Kelet-Angliai Egyetem professzora, aki szerint ez magyarázza Marx önutálatát és elidegenedését is.

A betegség elsősorban fájdalmas keléseket okoz, de kiterjedt fertőzéshez, a bőr megvastagodásához és kisebesedéséhez is vezethet. Ráadásul megmagyarázhatja Marx több más panaszát is, például a csukló- és szemfájdalmat, amely miatt gyakran nem tudott dolgozni.

Shuster a diagnózis Marx személyes beszámolóira alapozza, amelyeket a barátainak írt az egészségi állapotáról. Ezekben azt írta, hogy a sebek miatt a bőre úgy néz ki, mint a "rühes kutyáé" vagy egy "disznóé". "A burzsoázia a halála napjáig nem fogja emlegetni a karbunkulusaimat" - írta például 1867-ben Friedrich Engelsnek.

Marx 1818-ban született, és 1883-ban halt meg. A 19. század egyik legnagyobb hatású filozófusa volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×