eur:
388.73
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

A legfurcsább számítógépes adatvesztések - mit tegyünk ellenük?

Az informatika fejlődésével egyre fontosabb, hogy a számítógépen tárolt adatok ne vesszenek el, még szélsőséges behatások után is maradjanak visszakereshetők - ez az igény hívta életre az adatmentő cégeket. A KÜRT Zrt. szakemberei a tizennyolc évi munkájuk során előforduló öt legfurcsább adatvesztési esetet gyűjtötték össze, öt jó tanáccsal kiegészítve.

5. A pórul járt csalók

Két éve a rendőrség egy panelház hatodik emeletén tartott házkutatást. Egy olyan cég után nyomoztak, amelyet elektronikus csalások elkövetésével gyanúsítottak. A rendőrök a ház mellett merevlemezekre bukkantak, amelyek a 18 méteres zuhanás következtében jelentős sérüléseket szenvedtek. Ennek ellenére sikerült az adatokat lementeni, amelyeket aztán az eljárás során fel is használtak. Tanulság: a mágneses jelek eltüntetésére az adattároló hatodikról való kihajítása nem a legmegfelelőbb módszer.

4. Földcsuszamlás

Idén nyáron egy sárcsomóba ágyazott, elázott merevlemez került a szakemberek kezébe; egy svájci utazási iroda ugyanis a pincében tárolta a szerverét, az Eiger gleccser tövében. A kiadós esőzések következtében a hegyről lezúgó sár és víz elárasztotta a pincét, a merevlemezekkel együtt. A meghajtót először kiszárították, majd letisztogatták, utána pedig jöhetett az adatmentés szokásos módja. Az utazási iroda levonta a tanulságot, azóta székháza legfelső emeletén tárolja a szervereit.

3. A tisztaság fél veszteség

Egy szép napon egy kisebb német cég tulajdonosa elhatározta, hogy alaposan kisuvickolja a szerverszobát. Ez sikerült is, ám a szerverben lévő merevlemezfiókok rácsait még mindig vastag porréteg borította, a hűtőventilátorok működésének következtében. Egy alapos cégvezetőt azonban ez sem tántoríthat el, ezért megszállottan elkezdte kihúzni a fiókokat, egyiket a másik után. A szerverben ugyan hibatűrő adattároló rendszer működött, amely a rendszert alkotó merevlemezek közül egynek a kiesését még kompenzálta volna, a módszeres rombolásra azonban nem lehetett felkészíteni, így a rendszer összeomlott. A mérnököknek egy teljes hétvégéjükbe került, mire helyreállították a szerveren tárolt adatokat.

2. A vég hangjai

Egy norvég ügyfél számítógépe gyanúsan viselkedett, ám az illető először telefonon érdeklődött, gondolván, hogy csak akkor küldi el a meghajtót a magyarországi laboratóriumuba, ha nincs más megoldás. Amikor az ügyfélszolgálatos bejelentkezett a vonal végén, az ügyfél arra kérte, hallgasson egy pár percig, majd mondjon véleményt a hallottakról. Beindította a számítógépet, és a kagylót a furcsa kerregő hangot adó merevlemez mellé tette. Ez volt az a pillanat, amikor végérvényesen ledarálta a hibásan működő olvasó egység az adatokat tároló felületet. A válasz rövid és tömör volt: "Most már jó eséllyel nem lehet menteni az adatokat". Ez igazolódott be az adattároló magyarországi vizsgálatakor is.

1. Barkácsmentés

Az adatmentők egyik alapszabálya, hogy tilos a meghibásodott meghajtót házilag kinyitni és bütykölni. Néhány hónapja a szakemberek kaptak egy meghajtót, amelynek belsejében először egy kis vajastészta maradványt, majd ujjlenyomatokat találtak; adatot persze már nem nagyon. A csalódott megrendelőnek mindössze azt tudták tanácsolni, legközelebb időben forduljon szakemberhez, ahelyett, hogy az adatait lecseréli saját ujjlenyomataira és a reggeli maradékára.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×