eur:
397.04
usd:
359.59
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

"Mehmet Karcsikának nagyon rosszak a kilátásai"

Az a mérvadó, amit a jogszabályok az adott országban előírnak, és nincs helye annak, hogy azokat másképp ítéljük meg például meggyőződésbeli, vagy kulturális különbségek miatt - reagált Herczog Mária szociológus az InfoRádió megkeresésére a elrabolt, és a napokban Magyarországra visszahozott 10 éves Mehmet Karcsika ügyében. A kisfiút török édesapja csaknem 3 évvel ezelőtt vitte magával Törökországba, az édesanya tudta nélkül. A szegedi, majd a török bíróság is az anyának ítélte a gyereket.

Klasszikus kaukázusi krétakörnek nevezte Mehmet Karcsika ügyét a szociológus, aki szerint valószínűleg a török átlagemberek is úgy gondolják, hogy a gyereknek az édesanyja, illetve legjobb esetben az édesanyja és az édesapja mellett van a helye.

Herczog Mária úgy véli, a döntő kérdés az, mi a fontosabb a gyerek számára: az, hogy az édesanyjával éljen vagy az, hogy török környezetben, töröknek neveljék.

A szakember emlékeztetett arra, hogy a családjogi ügyek megítélését mindig erősen befolyásolja az indulat. Karcsika esetében nem lehet eldönteni, milyen szerepet játszott az apa tetteiben a harag, amit azért érzett, mert már nem volt képes együttélni a volt feleségével, a gyermeke iránti szeretet, illetve az a meggyőződése, hogy a fiából jó török hazafit kell nevelnie.

Elképzelhető az is, hogy egyszerűen csak bosszút akart állni a gyerek elrablásával a volt feleségén - vagyis egyáltalán nem kulturális-vallási meggyőződés vezette, hanem az indulatai, ami Magyarországon is gyakran előfordul. "Ha nem tudjuk a kérdést szétszálazni, akkor teljesen téves következtetésre juthatunk" - figyelmeztetett a szociológus.

Életre szóló következmények

Karcsikát ráadásul nem most érte az első igazi sokk, hanem három évvel ezelőtt, amikor az édesapja elszakította az édesanyjától és megfosztotta megszokott magyarországi környezetétől, rokonaitól - emlékeztetett Herczog Mária. A gyerek azóta Törökországban lakott, megszokta az ottani életet, és valószínűleg folyamatosan azt hallotta, hogy felejtse el, ami Magyarországon történt vele.

A szakértő szerint Karcsikának nagyon rosszak a kilátásai arra, hogy ép lélekkel kerüljön ki ebből a helyzetből. Megfosztották attól a lehetőségtől, hogy normálisan kötődhessen mindkét szülőjéhez, elfogadhassa, hogy bár az édesanyja és az édesapja egymástól sokban különbözik, de őt mindketten nagyon szeretik. Hiszen a szülei olyan dolgokat tett az érdekében, amik neki nagyon súlyos károkat okoztak.

A gyereknek és az édesanyjának is pszichológus segítségére van szüksége ahhoz, hogy fel tudják dolgozni a történteket. Karcsikának ahhoz is szakértő támogatása kell, hogy kezelni tudja kettős - magyar és török - identitását, ami egész életében elkíséri, s ami még normális családi körülmények között is sok konfliktust okoz.

Ha nem sikerül Karcsikával megértetni és elfogadtatni, hogy az édesanyja nem rabolta el az apjától, ha ezután is megpróbálják elvadítani a távol lévő szülőjétől, az katasztrofális következményekkel jár majd a gyerek számára, s ez meg fog mutatkozni iskolai eredményeiben és magatartási zavarokban is, hangsúlyozta a szociológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolca Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala a hatóságok jelentése alapján. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője az InfoRádióban beszámolt arról, mi volt a gond a tűz oltásánál, illetve hogy mit tudnak most tenni a további károk megelőzéséért. Néhány fontos rész épen maradt a fürdőben.

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×