Hozzávalók 6 személyre
- 1 nyers csülök (kb.1, 5 kg)
- Só, őrölt bors
- húsleves, esetleg leveskocka
- 4--4 szem szegfűszeg és ánizs
- darabka fahéj
- körömnyi friss gyömbér, vagy késhegynyi gyömbérpor
- 6 szem feketebors
- 4 gerezd fokhagyma
- a sütéshez: 1 dl olaj
- a kenegetéshez:
- 3 dl száraz fehérbor
- 2 evőkanál méz
- 1 mokkáskanálnyi currypor
A csülköt jól megmossuk, és a bőrét élet késsel, - mint az újévi malacsültét – bekockázzuk. Sóval, borssal köröskörül jól bedörzsöljük, és néhány óráig, de akár egy éjszakán át is így hagyjuk állni.
Ezután egy fazékba tesszük, és annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi. Ideális esetben a víz helyett – részben vagy egészben húslevest használhatunk, de ennek hiányában egy-két húsleveskockát is morzsolhatunk a csülök főzőlevébe. Beleszórjuk a fűszereket, a fokhagymát, de már nem sózzuk meg, hiszen a hús már előre besóztuk. Lassú, gyöngyöző forrással puhára főzzük, ami bizony 2 órán át is eltarthat.
A puha csülköt a főzőléből egy kiolajozott tepsibe átemeljük, és a borral, curryporral összekevert mézzel megkenegetjük. Forró sütőbe toljuk, és nagy lánggal minden oldalról pirosra, ropogósra sütjük, úgy, hogy időről-időre forgatunk rajta, miközben a mártással kenegetjük. Burgonyapüré illik hozzá.
Elkészítési idő: kb. 3 óra
Egy adag 2262 J/ 541 kcal