eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Vakok perelnek a bankautomaták miatt

Pert indított az OTP Bank Rt. ellen két vak ember, mert úgy vélik, hogy a látáskárosultak nem tudják használni a pénzintézet bankjegykiadó automatáit. A bank szerint az ATM-ek átalakítása éppen a vakok biztonságát veszélyeztetné.

Nyusti Szilvia és Takács Péter azért indított személyiségi jogi pert az OTP ellen, mert nem tudják használni a pénzintézet automatáit, és azt is kifogásolják, hogy ennek ellenére a bank nekik is ugyanannyi kártyahasználati és tranzakciós díjat számol fel, mint a látóknak.

Takács Péter szerint az automaták gombjait el kellene látni a vakok számára is értelmezhető pontírásos feliratokkal és fülhallgató-bemenettel, ahogy azt a Volksbank és a K&H Bank már néhány automatájánál megtette.

Az OTP jogi képviselője szerint az akadálymentesítésről szóló jogszabály csak építményekre vonatkozik, az automatákra nem. Kis-Lukács Margit szerint ha végrehajtják az igényelt átalakítást, akkor növekedne a látáskárosultakat fenyegető kockázat.

Takács Péter ezzel kapcsolatban azt mondta: ne akarja helyette eldönteni a bank azt, hogy mi a biztonságos a számára.

Az ügyben valószínűleg precedens értékű ítélet születik. Ugyanakkor kétséges, mennyire tudják majd a vakok használni az esetleg elterjedő vakbarát automatákat, a pénzjegyek ugyanis nem vakbarát módon készülnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×