INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

szlovákia

2021.05.07. 15:05

Rendben van a Szputnyik a magyar labor szerint, de a szlovákok az orosz válaszra is várnak

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint a tárca a következő lépésről tárgyal, egyelőre azonban az orosz fél jóváhagyására várnak. A tárcavezető elődje közben bejelentette, hogy Szlovákia elállhat a Szputnyik V vakcinára kötött adásvételi szerződéstől, ha az orosz fél nem szállítja le egy hónapon belül az ígért vakcinamennyiség legalább felét.
2021.05.05. 20:23

„Oltsd be a nagymamát” – kampány indul Szlovákiában

A szlovák egészségügyi minisztérium a héten elindítja az oltások népszerűsítését célzó kampány második szakaszát. A televízió- és rádióműsorokban szakértőket kérdeznek majd, hogy ezzel is hangsúlyozzák az oltás fontosságát. Az ismételt kampány több külföldi országban is jelentős volt. Lesznek olyan rádiós hirdetések is, amelyek kifejezetten az időseket fogják megcélozni, a kereskedelmi rádióadók pedig elindítják az „oltsd be a nagymamát” kampányt.
2021.05.04. 19:40

Szakértő: becsapós lehet a szlovákiai aláírásgyűjtés

Csaknem 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze Szlovákiában annak a népszavazásnak a kiírásához, amely előre hozott parlamenti választások kiírását célozza – ismertette az InfoRádióval a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.
2021.05.04. 18:59

Alig jelentkeznek oltásra Szlovákiában

A jelenlegi oltási kedv szerint a lakosság csupán egyharmada lesz beoltva. A Egészségügyi Információk Nemzeti Központja szerint most megnőhet a várakozási idő néhány helyen, összességében viszont kevesen jelentkeztek be eddig. A központ igazgatója szerint ha nem regisztrálnak többen, az oltóközpontok három-négy héten belül bezárhatnak.
2021.05.03. 17:22

Jönnek a koncertek - az elérhetőségeket is elkérik a szervezők Szlovákiában

Mától újra megtarthatók a kulturális rendezvények Szlovákiában, színházi előadások vagy koncertek is látogathatók, de csak szigorú higiéniai előírások betartása mellett. Északi szomszédunk mától a második figyelmeztetési szintű, vörös besorolásba került. Az egyes járásokra vonatkozó szabályokat a régióban uralkodó járványhelyzet és a járás színe alapján határozzák meg.
2021.04.27. 19:57

Még tart a veszélyhelyzet, de már látogathatók a meccsek Szlovákiában

Harminc nappal meghosszabbította a kormány Szlovákiában a veszélyhelyzetet, és az esti kijárási korlátozást is módosították. Újabb változás, hogy keddtől visszatérhetnek a nézők a lelátókra. A közegészségügyi hivatal április 27-től kinyitja a stadionokat öt csapatsport esetében. A stadionokat kapacitásuk legfeljebb egynegyedéig lehet megtölteni.
2021.04.22. 19:36

Jövő héten már a teraszokon élvezhetik a kávéjukat a szlovákok

Szlovákiában a jövő héten kinyithatnak az éttermek teraszai, valamint a fitnesztermek. Északi szomszédunknál javul a járványhelyzet, kevesebb beteg szorul kórházi ápolásra, és növekszik a beoltottak száma. Csehországban is folytatódik a koronavírus-járvány enyhülése. A lélegeztetőgéppel ellátott speciális ágyak mintegy harmada már felszabadult.
2021.04.19. 07:43

Enyhítésekre ébredt Szlovákia

Szigorúbb feltételekkel kapnak védettségi igazolást a szlovákok az mRNS-alapú (Pfizer, Moderna) koronavírus elleni oltások után, mint vektorvakcinákkal (AstraZeneca, Szputnyik V).
2021.04.16. 18:16

Szputnyik-vakcina: magyar visszaigazolásra vár Szlovákia

„Ha Magyarország igazolja a Szputnyik V vakcinák alkalmasságát, Szlovákia engedélyezi az alkalmazásukat az új koronavírus elleni küzdelemben” – jelentette ki Eduard Heger kormányfő. Hangsúlyozta, az egészségügyi miniszter és ő maga is fontosnak tartja, hogy minden engedélyezett tétel esetében garantálva legyen a biztonság. Szlovákiában május elején kezdhetnek oltani a Szputnyikkal.
2021.04.15. 20:41

Nem minden oltóközpont működik teljes kapacitással Szlovákiában

Szlovákiában eddig több mint 1,2 millió koronavírus elleni védőoltást adtak be, és már a negyvenes korosztály is igényelheti. Ennek ellenére egyes oltópontok napi kapacitása nincs mindig kihasználva, leginkább az ország keleti részén. Például Kassa megyében, ahol nincs értelme oltóközpontot nyitni, mivel alacsony az érdeklődés az oltás iránt.
2021.04.13. 21:05

Szlovákia enyhít a korlátozásokon, megnyithatnak az üzletek

Enyhülnek Szlovákiában hétfőtől a koronavírus terjedése kapcsán bevezetett korlátozások, bizonyos feltételek betartása mellett megnyithatnak az üzletek, és lehetővé válik a templomi istentiszteletek látogatása is - jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség Igor Matovic miniszterelnök-helyettes közlésére hivatkozva kedden.
2021.04.13. 19:03

Nagyon bonyolult iskola-újranyitási utat jár Szlovákia

Április 19-től a nyolcadikosok és kilencedikesek számára újraindul a jelenléti oktatás Szlovákiában. Április végén a járványügyileg legenyhébben érintett járásokban újra iskolapadba ülhetnek az általános iskolák további felső tagozatos diákjai is. Továbbra is érvényes, hogy ha fertőzöttet találnak az iskolában, az igazgatóval vagy a fenntartóval való egyeztetés után, a regionális közegészségügyi hivatal jóváhagyásával bezárhatják az érintett osztályt vagy az egész iskolát.
2021.04.12. 19:28

Nagyon közel az üzletek nyitása Szlovákiában és Csehországban

„Április 19-től újra fogadhatnának vásárlókat és ügyfeleket azok az üzletek és szolgáltatók, amelyek igénybevételéhez nem kell megválni a szájmaszktól” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Északi szomszédunknál hétfőtől minden óvoda megnyitott, az alsó tagozatos diákok pedig visszaültek az iskolapadba. Csehországban mától megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot.
2021.04.09. 21:31

Így próbálja menteni az idegenforgalmat a pozsonyi kormány

A szlovák kormány a tavalyi 100 millió eurós támogatás után újabb 120 millió eurót hagyott jóvá az idegenforgalom támogatására. A kompenzációt már régóta hiányolták a szlovákiai önkormányzatok és az idegenforgalmi szövetségek.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018