INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

szlovákia

2021.01.22. 12:00

Szlovákiában a nyugdíjasok előbb kapják meg az oltást a súlyos betegeknél

A szlovák egészségügyi minisztérium közzétette a részletes oltási tervet, amely szerint 11 szakaszban zajlik majd a Covid-19 fertőzés elleni védőoltások beadása. Az egyes fázisokat korcsoportokra osztják. Az egészségügyben dolgozók mellett a legidősebb lakosok jutnak hozzá először a vakcinához. Igor Matovič kormányfő elmondta, hogy elegendő Pfizer-BioNTech- és Moderna-vakcina áll rendelkezésre Szlovákiában, mellyel a felnőttek 85 százalékát be lehet oltani.
2021.01.20. 19:31

Előválasztással alapítanának új pártot a szlovákiai magyarok

Az MKP, a Híd és Összefogás online egyeztetést tartott, de érdemi előrelépés továbbra sem történt az új, egységes párt megalakulását illetően. Az MKP sajnálatosnak tartja, hogy az arányok kérdésében továbbra sincs megegyezés a felek között. A Híd ragaszkodik az egyharmad részhez a létrejövő új pártban, az Összefogás az előválasztás mellőzése esetén kompromisszumos javaslatként megelégedne a negyed részvétellel is.
2021.01.18. 18:08

Szlovákia a teljes lezárás és az országos tesztelés útjára lépett

Kijárási korlátozással összekötött tömeges tesztelés kezdődött hétfőn Szlovákiában. Minderről egy nappal korábbi rendkívüli ülésén döntött a kormány. A tesztelés egészen január 26-ig tart. Január 27-től pedig csupán negatív PCR- vagy antigénteszt birtokában mehetnek be a munkahelyükre azok a személyek, akik nem tudnak otthonról dolgozni.
2021.01.15. 16:58

Újabb hátraarc: marad a távoktatás Szlovákiában

Szlovákiában nagyon súlyos a járványhelyzet, ezért a szakértőkkel átértékeltük az eredeti tervet, és egyetértettünk abban, hogy egy ideig még minden marad a régiben – mondta Branislav Gröhling, az oktatási tárca vezetője.
2021.01.14. 14:05

Oltási kampány: begyújtják a rakétákat Szlovákiában

A szlovák kormány jóváhagyta a világjárvány második hullámával összefüggő törvényjavaslatot, illetve az ezzel kapcsolatos gyorsított törvényalkotási eljárást is. Eszerint a COVID-19 elleni védőoltás beadható lesz az orvosi rendelőkön kívül is. Az intézkedés célja, hogy a vakcinázás a lehető leggyorsabb ütemben valósuljon meg. A szlovák egészségügy egyik legnagyobb problémája az emberhiány, és mára ugyanez a teher sújtja a temetkezési vállalatokat is a karanténba kerülő alkalmazottak miatt.
2021.01.13. 14:53

Szlovákia: közönséges pénzszórás az újabb országos tesztelés?

Miután Igor Matovič szlovák miniszterelnök hétfőn bejelentette, hogy a koronavírus terjedésének nem mérséklődő tempója miatt újból országos tesztelés lesz – amelyet addig kellene folytatni, míg a Covid-19 betegség előfordulása nem süllyed fél százalék alá –, különféle reakciók láttak napvilágot Szlovákiában.
2021.01.12. 19:55

"Agyontesztelteti" Szlovákiát az ország miniszterelnöke

Legkésőbb jövő hét végétől minden héten tömeges tesztelésre kerül sor Szlovákiában. Az első hétvégén a tesztelés az összes járásra kiterjed majd. A tömeges szűrés az egyes járásokban addig fog ismétlődni, amíg a fertőzöttségi arány az adott régióban nem csökken 0,5 százalék alá. A kijárási tilalom alól csak az kaphatna kivételt, akinek van negatív tesztje.
2021.01.08. 20:44

Szlovákia: tömeges tesztelés, csoportos oltás

Három szlovákiai városban tartanak tömeges tesztelést a hétvégén, hogy kiszűrjék a koronavírussal fertőzötteket. A tesztelés minden esetben ingyenes lesz. Az egészségügyi tárca közben bővítette az oltásra jogosultak körét. Mostantól már beoltathatják magukat azok az egészségügyi képzésekben részt vevő hallgatók is, akik a képzés során érintkeznek páciensekkel, továbbá a kórházi takarítók is.
2021.01.08. 17:13

Ausztria megerősíti a Csehország és Szlovákia felől érkezők ellenőrzését

Ausztria szombat éjféltől megerősíti az ellenőrzéseket Csehországgal és Szlovákiával közös határain, tekintettel arra, hogy a két országban nagyon megugrott a koronavírus-megbetegedések száma az elmúlt időszakban. Meghosszabbították továbbá a Nagy-Britanniára és Dél-Afrikára vonatkozó beutazási tilalmat a légi forgalomban.
2021.01.07. 20:56

Negatív teszt nélkül szinte mozdulni sem lehet a Nyitrai járásban

A szlovák kormány a lockdown szigorúbb formáját vezette be a Nyitrai járásban, mivel az ottani egyetemi kórház csaknem megtelt. A járvány viszont nemcsak Nyitra környékén, hanem országos viszonylatban is súlyos, a rendőrség ezért ellenőrizni fogja a járások határait. A hétvégén tömeges szűrés is lesz a járásban. A súlyosbodó vírusadatokra való tekintettel a szlovák rendőrség szigorúbb ellenőrzéseket ígért.
2021.01.07. 10:49

Hamarosan gond lehet a temetésekkel Szlovákiában

Két hét múlva már gond lehet a temetésekkel Szlovákiában, annyi áldozatot szed a koronavírus. A Szlovákiai Temetkezési Vállalatok és Krematóriumok Szövetsége szerint az emberek hosszabb ideig fognak várni arra, hogy elhunytaikat elhamvasszák vagy eltemessék. Az elhunytak tárolására szolgáló hűtőberendezések hiánya is egyre kritikusabbá válik.
2021.01.05. 15:38

Két szlovák gyereknél mutatták ki a koronavírus brit mutációját

Marek Krajčí szlovák egészségügyi miniszter már a karácsonyi ünnepeket megelőzően valószínűsítette, hogy a vírus új változata megjelent az országban, de ezt csak most sikerült ténylegesen bizonyítani. A december 21-én hatályba lépett intézkedés szerint minden személynek karanténba kell vonulnia, aki Nagy-Britanniából érkezik Szlovákiába.
2021.01.05. 07:42

Szlovákiában is kimutatták a koronavírus új változatát

Megerősítették a koronavírus új, elsőként Anglia déli területein terjedni kezdett változatának jelenlétét - jelentette Marek Krajcí egészségügyi miniszter közlésére hivatkozva hétfőn a TASR szlovák hírügynökség.
2021.01.04. 21:33

Kivizsgálják a volt szlovák rendőrfőkapitány halálát

Parlamenti képviselőkből és részben külföldi szakértőkből álló vizsgálóbizottság alakult Pozsonyban Milan Lucansky, volt szlovák országos rendőrfőkapitány vizsgálati fogságban történt halálának kivizsgálására - közölte az igazságügyi minisztérium.
2021.01.04. 06:00

Már a családlátogatás is tilos a szlovákoknál

Hiába minden eddigi igyekezet, a karácsonyi ünnepkör alatt soha nem látott számú fertőzöttet találtak Szlovákiában, a koronavírusban elhunytak száma pedig ugyancsak emelkedett. A járvány egyre inkább elharapózik északi szomszédunknál, a kormány ezért január 1-jétől kénytelen volt életbe léptetni a szigorú kijárási tilalmat, amely előreláthatóan január 24-ig marad érvényben.
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018