INFORÁDIÓ 
2020. július 3. péntek
Kornél, Soma

szlovákia

2020.07.02. 21:00

Gyanús földeket vizsgálnak Szlovákiában

Nem kell a földjeik elkobzásától tartaniuk azoknak a magyar származású ingatlantulajdonosoknak Szlovákiában, akiknek az épülő D4-es autópálya tervezett nyomvonalában vannak a földterületeik, a kormány ugyanis nem fogja a még ma is érvényben lévő Beneš-dekrétumokra hivatkozva elkonfiskálni a földjeiket.
2020.06.30. 17:40

A szlovák házelnökkel tárgyalt Orbán Viktor

A V4-együttműködés, a nemzeti érdekek képviselete, a családpolitika és az illegális bevándorlás ügyében is egyetértés volt a magyar kormányfő és Boris Kollár, között kettejük budapesti tárgyalásán.
2020.06.29. 16:03

Hang névvel alakított új pártot Peter Pellegrini

Peter Pellegrini szlovák exkormányfő új politikai pártot alapít, melynek hétfőn jelentette be a nevét: Hlas-socialna demokracia, magyarul: Hang-szociáldemokrácia. Egy hétvégén ismertetett felmérés szerint az új párt máris a második helyen áll a népszerűségi listán, míg a közel egy évtizeden át az országot irányító Robert Fico pártja, a Smer egyre kisebb támogatottságnak örvend.
2020.06.22. 15:21

Megvan Szlovákia ismerős ellenfele a koronavírus mellé

Részleges erdőjárási tilalmat rendeltek el több kelet- és közép-szlovákiai járásban az afrikai sertéspestis újbóli felbukkanása miatt. A kór terjedésének megelőzésére óvintézkedéseket jelentett be a szlovák földművelésügyi minisztérium. A tárca felszólította a vadászokat, hogy intenzívebben vadásszanak a vaddisznókra. A helyzet főleg a Magyarországgal határos területeken súlyos, hiszen ott 1500 fertőzött állatot találtak.
2020.06.21. 13:33

Vitás kérdés Szlovákiában a vasárnapi boltzár

Az államfő nem tartja megfelelőnek és indokoltnak, hogy fertőtlenítés miatt ne nyithassanak ki a boltok vasárnap Szlovákiában. Zuzana Čaputová szerint a fertőtlenítést bármikor elvégezhetik a működtetők. Vannak azonban, akik ezt másképp látják.
2020.06.19. 16:45

Kuciak-gyilkosság: minden eddiginek ellentmond "a megrendelő"

A tanúk nem mondanak igazat, a nyomozás célzott módon zajlott és semmilyen indítéka nem volt a gyilkosság elkövetésére – ezeket mondta a bíróságon Marián Kočner, aki első alkalommal tett vallomást Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében azóta, hogy tavaly márciusban meggyanúsította őt a rendőrség a kettős gyilkosság megrendelésével.
2020.06.18. 19:30

Tényleg kettéhasad a két szlovák exkormányfő pártja

A legerősebb szlovák ellenzéki párt, az Smer tíz parlamenti képviselője bejelentette, hogy búcsút int Robert Ficónak, és csatlakozni kíván Peter Pellegrini (másik) volt szlovák kormányfő pártalapítási projektjéhez. Fico sajnálja, hogy éppen azok a pártból távozó tagok beszélnek a szociáldemokráciáról, akik szétverik és meggyengítik azt.
2020.06.16. 21:35

Lehallgatási botrány: az előző kormányt bírálja a miniszterelnök

„Szlovákia nincs veszélyben, kézben tartjuk az ország biztonságát” – jelentette ki Igor Matovič szlovák kormányfő közel egy héttel azután, hogy felmerült a gyanú: az állami számítógépes hálózat, a Govnet egészét lehallgatták északi szomszédunknál. A miniszterelnök az előző kormányt bírálja Szlovákia kiberbiztonságának sebezhetőségéért.
2020.06.15. 15:14

Cseh-szlovák viharjelentés: több víz volt a pincékben, mint bor

Csehországban – akárcsak Magyarországon – egy halálos áldozata volt a vasárnapi viharoknak. A szélsőséges időjárás miatt egy idős ember életét vesztette, két falu lakosságát pedig evakuálni kellett. Szlovákiában a csapadék elárasztotta az egyik gyorsforgalmi utat. Az úttestre zúdult sártenger miatt több baleset is történt.
2020.06.15. 13:19

Véget ért a veszélyhelyzet és útjára indult a labda Szlovákiában

Szombaton éjfélkor ért véget az egészségügyi veszélyhelyzet északi szomszédunknál. Az ezzel kapcsolatos javaslatot múlt héten fogadta el a szlovák kormány. A veszélyhelyzet végeztével megszűnik az egészségügyi ellátás biztosítását szolgáló munkakötelezettség, valamint a sztrájkjog gyakorlásának tilalma.
2020.06.12. 20:56

Egy ámokfutás árnyékában: kell-e őr a szlovák iskolákba?

Egész Szlovákiát megdöbbentette a ruttkai iskolában történt csütörtöki támadás, amely két halálos áldozatot és öt sebesültet követelt. A támadásban elhunyt igazgatóhelyettes emlékére sok százan gyújtottak gyertyát. Az eset kapcsán párbeszéd indult az iskolák biztonságának megerősítéséről. Egy megszólaltatott magyar iskolaigazgató biztonsági őröket alkalmazna, a szakpszichiáter szerint az ilyen intézkedés túlzó. 
2020.06.11. 15:10

Hatalmas botrány van kirobbanóban: lehallgathatták a teljes szlovák kormányt

Szlovákiában négy embert tartóztatott le a héten a rendőrség a kormány alá tartozó Hálózati és Elektronikai Szolgáltatások Nemzeti Ügynökségében végzett razzia során. A gyanú szerint lehallgathatták a kormánytagok telefonhívásait és elektronikus kommunikációját. A megfigyelt szervezetek körébe tartozhat az ügyészség is, ami nagyon komoly biztonsági kockázatot jelentene. Ha beigazolódik a gyanú, az ország történetének legnagyobb lehallgatási botrányáról lesz szó.
2020.06.11. 13:00

Halálos késelés egy szlovák iskolában

Egy embert megölt, öt másikat - köztük gyerekeket is - megsebesített egy késes támadó az észak-szlovákiai Ruttka (Vrútky) egyik általános iskolájában csütörtökön - jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva.
2020.06.11. 09:59

Szakít Szlovákia két exkormányfője

Peter Pellegrini kilép abból a pártból, melynek színeiben 2018 és 2020 között kormányfőként vezette az országot, távozik a Smerből. Közölte, hogy lemond a párt alelnöki tisztségéről, és – ahogy fogalmazott – a Smer márkanevet meghagyja Robert Fico pártelnöknek, Szlovákia háromszoros kormányfőjének. Pellegrini nem zárta ki, hogy új pártot alapít. A szociáldemokrácia útján akar tovább haladni.
2020.06.10. 19:17

Riasztó adat bejelentésére kényszerülhet Szlovákia

Segítséget nyújt a szlovák állam azoknak a vállalkozóknak, akiknek be kellett zárniuk az üzletüket vagy a szolgáltatásukat a járvány miatt. A támogatások kifizetésére 200 millió eurót szánnak. A szlovák jegybank legfrissebb előrejelzése szerint kétszámjegyű lesz idén a gazdasági visszaesés az országban.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018