INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

szlovákia

2020.09.29. 14:37

Ismét vészhelyzet kihirdetését javasolják Szlovákiában és Csehországban

A rendkívül gyors ütemben növekvő esetszámok miatt lépni fog a szlovák és a cseh kormány is. Északi szomszédunknál Igor Matovič kormányfő általános veszélyhelyzet életbe léptetését javasolja, a cseheknél pedig a szükségállapot bevezetése várható. Szlovákiában hétfőn este jelentették be az óvintézkedések szigorítását, melyből van bőven. Magyarország és Ausztria ugyanakkor nem váltott pirosra a szlovák jelzőlámpa szerint.
2020.09.28. 18:57

Koronavírus - Igor Matovic fontos és bátor döntéseket ígért

Igor Matovič szlovák kormányfő a központi válságstáb hétfői ülése előtt azt mondta, hogy rossz hírekkel fog szolgálni sokak számára. Ezzel azokra az óvintézkedésekre célzott, amelyeket várhatóan elfogad majd a válságstáb. A miniszterelnök rendkívül súlyosnak tartja a szlovák helyzetet, és azt ígérte, hogy ehhez mérten rendkívül fontos és bátor döntéseket kell meghozniuk.
2020.09.28. 16:54

A járvány ellenére jobban teljesít Szlovákia

A szlovák pénzügyminisztérium számításai szerint északi szomszédunk gazdasága idén csaknem 7 százalékkal esik vissza, ami azonban 3 százalékkal kevesebb, mint azt a szakértők negyed évvel ezelőtt előre jelezték. Eduard Heger tárcavezető szerint azonban jobban alakult a kereslet, a munkapiac ellenállóbb volt, és a foglalkoztatottságnak jót tett az úgynevezett kurzarbeit is.
2020.09.25. 21:20

Bármikor "oda-vissza" tudják állítani az oktatás rendjét Szlovákiában

Eddig összesen 18 iskolát kellett bezárni Szlovákiában Covid-19-megbetegedések miatt – jelentette be Branislav Gröhling szlovák oktatási miniszter, aki szerint a diákoknak és a szülöknek is fel kell készülniük a dinamikus tanévre. Az egyetemeken és a főiskolákon is megkezdődött a tanítás, de többek közt így a révkomáromi Selye János Egyetem is online nyitotta meg az évet.
2020.09.24. 21:55

A koronavírus időzítette a pozsonyi magyar kulthetet

Rendhagyó módon szeptemberben rendezi meg a Pozsonyi Magyar Kulturális Intézet a hagyományos Több mint szomszéd elnevezésű programsorozatot, ami a korábbi években a fővárosi nyárnyitó rendezvények sorába tartozott, most viszont őszköszöntő lett belőle. A szlovák fővárosban időközben újra pirosra váltott a Covid-jelzőlámpa.
2020.09.24. 10:32

Migrációs paktum: kemény szlovák és cseh üzenet érkezett Brüsszelbe

Szlovákia álláspontja a migráció kérdésében egyértelmű, továbbra is elutasítja a menedékkérők kötelező szétosztását – így reagált Martin Klus szlovák külügyi államtitkár az Európai Bizottság szerdán bemutatott új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatára. Ján Hamáček cseh belügyminiszter pedig kijelentette: Csehország számára a migránsok kötelező elosztásának bármilyen formája elfogadhatatlan.
2020.09.22. 13:03

A szlovák nyilvánosság jóval kritikusabb a kormányfőnél

Pontosan fél évvel ezelőtt nevezte ki Zuzana Čaputová szlovák államfő az Igor Matovič vezette kormányt. A miniszterelnök pozitívan értékeli a kabinet eddigi munkáját, elődeit, Peter Pellegrinit és Robert Ficot azonban újfent kritikával illette. Becslések szerint az általuk fémjelzett 12 évben 30 milliárd eurót loptak szét. „Szlovákiából egy olyan országot akarunk teremteni, amely a becsületes emberek kedvére való. Ez korántsem lesz könnyű feladat és a maffia még nagyon harapós” – mutatja be a helyzetet Igor Matovič miniszterelnök.
2020.09.21. 13:58

Már két kórházban kritikus a helyzet Szlovákiában

Fokozatosan romlik a járványügyi helyzet az országban, egyre több a vörös és a narancssárga besorolású régió. Északi szomszédunk kórházaiban 11 fertőzőosztály működik, ezek közül kettőben kritikus a helyzet. További aggodalomra ad okot ugyanakkor az is, hogy csaknem 400 ezer, koronavírusra tesztelt szlovák állampolgár személyes adatai szivárogtak ki az internetre.
2020.09.18. 21:11

Új szlovák módi: menyasszonytánc szájmaszkban

Igor Matovič szlovák miniszterelnök bejelentette, szigorúbb intézkedéseket vezetnek be, és október 1-jétől legfeljebb 100 vendég vehet részt az esküvőkön. A násznép csupán étkezéskor és fotózáskor veheti le a szájmaszkot, egyébként kötelező lesz viselni. A lakodalmakban közegészségügyi szakemberek és rendőrök tartanak majd ellenőrzéseket. A miniszterelnök azt is közölte, hogy bálokat valószínűleg nem rendezhetnek már ebben a szezonban.
2020.09.14. 07:13

A kockázatos országok listájára tette Magyarországot Szlovákia

Lezárhatja határát a koronavírus-járvány miatt Ukrajnával Szlovákia – jelezte Marek Krajčí egészségügyi miniszter a kormány járványbizottságának ülését követően, közölve, hogy az intézkedés elfogadását javasolni fogja a központi válságstábnak. Csehország felkerül a vörössel jelölt országok listájára, de Ausztriát és Magyarországot is a kockázatos országok listájára sorolják a szlovákok.
2020.09.12. 07:30

Össztűz alá kerülhet a Kuciak-ügyben ítélkező bírónő

Még két hete van az Kuciak-gyilkoság ügyében hozott ítélet írásbeli indoklásának kidolgozására a bíróságnak. A szenátus múlt héten csütörtökön felmentette Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának vádja alól Marián Kočnert és Alena Zsuzsovát. A bírónő az ítélet indoklásában kijelentette, nincs bizonyíték arra, hogy elkövették azt a bűncselekményt, amellyel vádolják őket. A döntés óriási meglepetésként érte a közvéleményt, amely legalább 25 éves szabadságvesztés kiszabására számított. Ján Kuciak újságírót tényfeltáró cikkei miatt gyilkolták meg 2018 februárjában.
2020.09.10. 19:11

Járvány: egy irányba akar lépni Szlovákia, Csehország és Ausztria

Határaik egymás felé egyelőre nyitva maradnak - erről döntöttek róla az úgynevezett slavkovi hármak országainak kormányfői. A bécsi találkozón a miniszterelnökök rámutattak, fontos, hogy a kisebb országok is egyeztessenek, és közös álláspontot képviseljenek a fontosabb európai találkozók előtt. A három ország közti utazásokkal kapcsolatban Sebastian Kurz osztrák kancellár összehangolt és egyeztetettebb fellépést szorgalmazott.
2020.09.08. 15:40

Lazított Magyarország egy határszakaszon

Az ingázók, a munkavállalók érdekében ismét megnyílt két határátkelő Magyarország és Szlovákia között a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bánrévén és Tornanádaskán.
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018