INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

szlovákia

2020.03.29. 14:13

Szijjártó Péter: újra megnyílik a somoskőújfalui határátkelő

A külgazdasági és külügyminiszter megállapodott Richard Sulík szlovák gazdasági miniszterrel, hogy a két ország újranyitja a - koronavírus-járvány miatt lezárt - somoskőújfalui határátkelőt, így mindazok a magyarok és szlovákok, akik a határ másik oldalán dolgoznak, ezen az átkelőn tudnak munkába járni.
2020.03.27. 13:03

Szlovákiában megugrott a betegszám

Szlovákiában újabb 43 személynél diagnosztizálták a Covid-19 fertőzés kórokozóját, és így 269-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma - jelentette be Igor Matovic kormányfő pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.
2020.03.26. 16:54

Akár szeptemberre is eltolódhatnak az érettségik Szlovákiában

A szlovák oktatási miniszter kijelentette, nem szeretne „újra örömet szerezni az érettségizőknek”, de elképzelhető – és a tárca is számol vele –, hogy csak szeptemberben folytatódna a tanítás. Ebben az esetben az érettségi vizsgákra is csak szeptemberben kerülne sor a koronavírus-járvány miatt. Alapvetően távoktatásra rendezkedik be tehát a szlovák oktatásügy az elkövetkező hetekben.
2020.03.25. 17:00

Szlovákia a mobilos karantén ellenőrzésről vitázik

Százezer FFP3-as maszk érkezett Szlovákiába Törökországból, a szállítmányt az egészségügyi dolgozók kapják. A múlt pénteken megalakult szlovák parlamentben közben az váltott ki heves indulatokat, hogy követhetők-e a SIM-kártyájuk alapján az emberek. A Közegészségügyi Hivatal ugyanis hozzájuthatna a mobilszolgáltatók adataihoz, így gyorsabban tudnák azonosítani a lehetséges fertőzötteket.
2020.03.24. 17:27

Mindenütt kötelező lesz az arcmaszk, és jön a vasárnapi boltzár Szlovákiában

Szlovákiában 19 új fertőzöttet diagnosztizáltak koronavírussal. A betegek száma így 204-re emelkedett – közölte Ján Mikas tisztifőorvos kedd reggel. Igor Matovič miniszterelnök pedig bejelentette az újabb koronavírus-ellenes intézkedéseket. Kötelező lesz az arcmaszk viselése, vasárnap pedig az élelmiszerboltok is zárva tartanak majd.
2020.03.23. 21:07

Túlárazott tesztek, titkolózó orvosok Szlovákiában

A szombaton kinevezett új szlovák kormány az Állami Tartalékalap igazgatójának menesztésére készül. Igor Matovič miniszterelnök szerint a Pellegrini-kormány intézkedései gazdasági kárt okoztak és veszélybe sodorták az állampolgárok egészségét. A kabinet a külföldről hazatérő felelőtlen orvosok büntetését is kilátásba helyezte.
2020.03.23. 17:27

Recessziót várnak a szlovák és a cseh gazdaságban is

Közgazdászok szerint a koronavírus terjedése miatt recesszióba süllyedhet a szlovák és a cseh gazdaság is, azonban minden a következő hónapoktól és a német, illetve olasz helyzettől függ. Az még vitatott, hogy egész évben tart-e majd a recesszió. A Költségvetési Tanács úgy véli, a szlovák gazdaság a GDP 1 százalékával csökkenhet, a számok azonban még változhatnak, hiszen több autógyár is bezárta kapuit.
2020.03.21. 08:45

Lemondott a szlovák kormány

Zuzana Caputová államfő elfogadta Peter Pellegrini kormányának döntését, és beszédében méltatta a távozó kabinetet, különösen a koronavírus okozta válsághelyzet kezelése és a járvány visszaszorítása érdekében tett kemény intézkedései miatt.
2020.03.20. 13:52

Válságstábbal indít a felálló új kormány Szlovákiában

Sosem volt még kormányváltás Szlovákiában olyan drámai körülmények között, mint most. Igor Matovič, Szlovákia leendő miniszterelnöke bemutatta a kinevezésre váró kabinet tagjainak névsorát. Megerősítette, hogy a jelöltek kiválasztásában szerepet játszott a koronavírus-járvány kezelése is. A Peter Pellegrini vezette kormányt szombaton váltó új kabinet elsőrendű feladata lesz egy állandó válságstáb felállítása.
2020.03.19. 12:43

Újranyitnák a komáromi határátkelőt is

Továbbra is mindent megtesznek, hogy a teherszállítás folyamatosságát és akadálymentességét fenntartsák, mert ez szükséges az emberek ellátásának biztosításához és az országok gazdaságának működőképességéhez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával.
2020.03.18. 19:42

Félmillió fertőzöttel számolnak északi szomszédunknál

A koronavírus terjedése és az emiatt törölt repülőjáratok miatt mintegy kétezer szlovák állampolgár vár arra, hogy hazautazhasson külföldről. A külügyminisztérium arra figyelmeztet, hogy első körben a kiskorúak, a diákok és a szolgálati úton lévők kapnak segítséget. A Szlovák Egészségpolitikai Intézet tanulmányozta a világjárvány valószínű forgatókönyveit, és ennek alapján felállított egy modellt. Eszerint a fertőzöttek száma Szlovákiában meghaladhatja majd az 537 000 főt, közülük 24 ezren szorulnak majd kórházi ellátásra.
2020.03.17. 22:51

Leáll a gyártással a pozsonyi Volkswagen

Szlovákia legnagyobb autógyártója így próbálja védeni alkalmazottait és segíteni a koronavírus terjedésének lassulását. Megszorításokat tervez a többi nagy cég is. A gazdasági és a pénzügyi tárca dolgozik egy intézkedéscsomagon, amellyel mérsékelhetik a cégbezárások okozta gazdasági sokk hatásait.
2020.03.16. 08:32

Szlovákia csak reméli, hogy ott nem az olasz forgatókönyv jön

Peter Pellegrini leköszönő szlovák miniszterelnök a kormány rendkívüli ülése után további radikális intézkedéseket jelentett be vasárnap este, amelyek gyakorlatilag megállítják az életet Szlovákiában, ahol már összesen 61 koronavírussal fertőzött beteg van. A miniszterelnök szerint kiderült, hogy Szlovákia helyesen járt el, amikor szigorú intézkedéseket fogadott el. Hétfőtől valószínűleg leállítja az autógyártást a pozsonyi Volkswagen gyár.
2020.03.15. 21:34

Szlovákiában sok üzletet bezárnak, szükségállapot a kórházakban

Szükségállapotot rendelt el hétfőtől a kórházakban az új típusú koronavírus terjedése miatt a szlovák kormány, amely döntést hozott arról is, hogy néhány kivétellel az üzleteket is bezárják - jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a központi válságstáb ülése után vasárnap.
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018