eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
Blue sun visor with an Europol sign. Gwengoat/Getty Images
Nyitókép: Gwengoat/Getty Images

Tízezernél több lopott műkincs került elő a Pandora-művelet által

A 14 európai ország bevonásával végzett nemzetközi művelet során a hatóságok több mint 11 ezer lopott műkincs nyomára leltek és hatvan embert előállítottak.

Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol közölte: a Pandora VII néven, szeptemberben kezdett nyomozás során a műveletben részt vevő bűnüldöző hatóságok több ezer ellenőrzést végeztek repülőtereken, kikötőkben és határátkelőhelyeken, valamint aukciós házakban, múzeumokban és magánházakban. Az akciók 7032 műtárgy megtalálásához vezettek.

A szeptemberi akciót májusban, majd októberben online piactereken végzett razzia egészítette ki, amelynek során 8495 internetes platformot kutattak át a nyomozók. A hatóságok ezzel a módszerrel 4017 lopott műtárgy nyomára akadtak.

Részleteket ismertetve az uniós rendőrségi szervezet közölte: Olaszországban az online piactéren kínált 77 régi könyvet foglaltak le, amelyeket korábban egy kolostor levéltárából loptak el.

Egy római márvány mellszoborra Sevillában talált rá a spanyol rendőrség.

A lengyel hatóságok 3073 régi érmét foglaltak le egy online értékesítési platform átvizsgálása során. Romániában a Római Birodalom és a Dák Királyság idejéből származó 117 pénzérme került elő egy régészeti lelőhely kirablását követően.

Portugáliában a hatóságok 48 különböző vallási műtárgyat találtak, amelyekről azt gondolják, hogy egy 1992 és 2003 között végrehajtott, 15 rablásból álló sorozat során tűntek el észak-portugáliai templomokból.

A görög rendőrség 41 vallási és liturgikus tárgyat, köztük ikonokat és oltárképeket kobzott el egy házkutatás után. Bosznia-Hercegovina egyik postahivatalában pedig Oroszországból származó 13 régészeti leletet, köztük ékszereket foglaltak le a hatóságok - tájékoztattak.

Az akciókat követően mintegy 130 nyomozás még folyamatban van, ezek eredményeként további lefoglalások és letartóztatások várhatók - tették hozzá.

Az Europol támogatásával végzett műveletben Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Görögország, Írország, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország és Svédország illetékes hatóságai vettek részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 20. 13:09
×
×
×
×