eur:
393.88
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Woman judge hand holding gavel to bang on sounding block in the court room.
Nyitókép: Nathaphat/Getty Images

Rendőröket, köztük egy főtisztet ítéltek el egy vesztegetési ügyben

A Győri Törvényszék Katonai Tanácsa végrehajtandó-, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt több volt hivatásos rendőrt, valamint több ügyvédet és azok ügyfeleit hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt.

A vádirat lényege szerint az ügy egyik fő vádlottja az elkövetés idején az egyik kerületi rendőrkapitányságon szolgálatot teljesítő rendőr alezredes, aki 2012-2013-ban, anyagi ellenszolgáltatásért - alkalmanként pár százezer forintért - cserébe, budapesti ügyvéd ismerőseinek, illetve azok ügyfeleinek szolgáltatott ki adatokat rendőrségi és más hatósági nyilvántartásokból.

Volt olyan eset is, hogy a rendőr főtiszt pénzért cserébe, magáncélú felderítő tevékenységet is végzett a megbízóinak. Ennek keretében - egy vádlott-társával együtt - a teljes körű adatellenőrzésen túl a célszemélyeket lakcímükön megfigyelte, róluk környezettanulmányt végzett, és mindezt dokumentálta. A célszemélyek többek között a megbízók volt házastársai vagy üzleti ellenfelei voltak.

Egy másik esetben, a vádlott rendőrtiszt a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerősének

rendszeres fizetség ellenében információkat és szakmai tanácsokat adott, valamint egy esetben segédkezett neki egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében.

A feljelentés alapján indult büntetőeljárásban három ember alaptalanul került letartóztatásba.

A vád szerint szintén a volt főtiszt vádlott volt az, aki egy másik rendőrrel együtt, még 2008-2009-ben egy vállalkozó előtt azt a látszatot keltette, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe, egy önkormányzati dolgozó segítségével elintézi, hogy részére az önkormányzat működési hozzájárulásokat, illetve különböző engedélyeket adjon ki.

Az is szerepelt a vádban, hogy egy másik volt hivatásos rendőr - szintén egy rendőr társa közbenjárásával -, anyagi ellenszolgáltatás fejében elintézte, hogy egy civil személy soron kívül lőfegyvertartási engedélyhez jusson - ismertették.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség vádiratában összesen 13 vádlott - 5 rendőr, 2 ügyvéd, 6 civil - szerepelt, egy civil azonban az eljárás során elhalálozott. A törvényszék katonai tanácsa a rendőr vádlottak közül négyet 2-4 év közötti tartamú letöltendő börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, az ötödik hivatásos vádlott pedig felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ügyvéd vádlottakat a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint pénzbüntetésre ítélte, az ügy civil vádlottjai pedig felfüggesztett börtönbüntetést, illetve megrovást kaptak.

Az első fokon meghozott ítélet nem jogerős - tartalmazza a közlemény. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik fellebbeztek.

Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×