eur:
392.82
usd:
366.69
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Magyarország Ügyészsége

Pokollá változtatta a környéket a szabálytalanul bekötött kályha – képek

Több épületre átterjedő tűz, 45 millió forintos kár, és egy megrongálódott magasfeszültségű vezeték lett a történet vége. Valamint egy vádemelés.

A vádirat szerint a vádlottak – egy 53, egy 34 és egy 28 és férfi – 2020. január 12-én kora délután egy III. kerület, Dinamó utcában lévő faházba – amit az 53 éves férfi és annak élettársa használt – vegyes tüzelésű kályhát és füstelvezető rendszert telepítettek. A faház oldalfalába vésővel lyukat vágtak, azon keresztül kivezették a kályhacsövet, ami köré tömítő anyagként sarat tapasztottak, valamint PUR-habot használtak. Amikor végeztek, a kályhában faanyagot gyújtottak meg, amire a kályha fűteni kezdett. Ezután a vádlottak elhagyták a faházat, ott csak az 53 éves férfi élettársának a lánya maradt.

A szakszerűtlenül beüzemelt kályha elvezető rendszere időközben felmelegedett. Pár óra elteltével a keletkező hőmérséklet elérte a tömítő anyagként használt PUR-hab gyulladási hőmérsékletét, ami meggyulladt, majd a tűz azonnal átterjedt a faházra, valamint a szintén fából készült tetőszerkezetre, végül az ingatlan teljes mértékben megsemmisült – olvasható a Fővárosi Főügyészség sajtóközleményében.

A keletkezett tűzről az élettárs lánya telefonon értesítette a vádlottakat, akik visszasiettek a faházhoz, azonban a tűz tovább terjedését már nem lehetett megakadályozni. A tűz rövid időn belül átterjedt a közvetlenül mellette lévő lakóházra, amely szintén leégett és lakhatatlanná vált, majd egy pár méterre lévő másik épület és a hozzá tartozó melléképületek is károsodtak.

A tűz és sugárzó hő következtében az épület felett húzódó magasfeszültségű távvezeték 3 vezetékpárja elszakadt, és az alatta lévő ingatlanok területére zuhant. A lezuhanó vezeték elsodort egy ott tüzet oltani próbáló férfit, akinek ennek következtében az orra eltört és a feje zúzódott.

A tüzet a vádlottak által szabálytalanul bekötött kályha okozta, amely révén a vádlottak gondatlanul közveszélyt okoztak. A tűz során három lakóépület teljesen lakhatatlanná vált, két lakóépület, valamint két melléképület részben károsodott. Az okozott kár összesen több mint 45 millió forint.

A tűz következtében gázpalackrobbanás is történt, amely következtében a tűz terjedése intenzívebbé vált, közvetlenül veszélyeztette a környező épületeket, az utcán parkoló járműveket, továbbá az elektromos hálózati rendszer további károsodásának is fennállt a reális veszélye. A tűz tovább terjedését a tűzoltók akadályozták meg.

A vádlottak cselekménye az ELMŰ működését is jelentős mértékben megzavarta, a helyreállítási költség összesen mintegy 12,5 millió forint volt. Újpest állomás 7 perces kiesése csaknem 17 ezer fogyasztót érintett. Az áramkimaradás ezen túlmenően a vízellátásban is üzemzavart okozott.

A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség a három férfit gondatlan közveszély okozásának vétségével, közérdekű üzem működése gondatlan megzavarása vétségével, valamint gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétségével vádolja, és velük szemben végrehajtandó fogházbüntetés kiszabására tett indítványt a vádiratban.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Ha Ukrajna élni akar, harcolnia kell – De mire lesz elég az amerikai segélycsomag?

Több hónap huzavona után az Egyesült Államok törvényhozása megszavazta, Joe Biden elnök pedig mára virradóra aláírta azt a törvényt, amely az eddigi legnagyobb, összesen 61 milliárd dolláros katonai segélycsomagot biztosítja Ukrajna számára. A támogatás mérete példa nélküli, az viszont nagy kérdés, hogy mire lesz elég. Képesek lehetnek-e az ukránok visszafoglalni az oroszok által megszállt területeket, vagy csupán a védelmi képességeik lesznek erősebbek? Kell-e tartani eszkalációtól az új fegyverek miatt, és mi lehet Oroszország jelenlegi, valós célja a háborúban? Továbbá milyen keretben érdemes értelmezni az eseményeket, tényleg a Nyugat sorsa dőlhet el Kelet-Ukrajnában vagy csupán szláv belharcról van szó? Egyebek mellett ezekről a témákról kérdeztük Kaiser Ferencet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzetközi Biztonsági Tanulmányok Tanszékének docensét az Ukrajnának megszavazott amerikai katonai segély apropóján.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×