eur:
389.42
usd:
361.53
bux:
68395.29
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Nyitókép: Pexels.com

Hallássérülteknek kiadva magukat verik át a gyanútlan embereket

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségénél (SINOSZ) hangsúlyozzák, közterületen nem gyűjtenek adományokat.

Egy országos, azonban Békés megyében is jelentkező problémára hívta fel a figyelmet a BEOL egyik olvasója, miszerint egyesek siketnek feltüntetve igyekeznek pénzhez jutni. Mint írják, a szélhámosok egy első ránézésre hitelesnek tűnő táblát tartanak maguk előtt, de tüzetesebben szemügyre véve látszik,

átverésről van szó.

Két jellemző módszerrel próbálkoznak a közterületi kéregetés és adománygyűjtési csalások alkalmával:

Az egyik, hogy a magukat hallássérültnek, siketnek vallók kis értékű ajándéktárgyakat árusítanak engedély nélkül. Olyan, mintha adományt kérnének, amiért cserébe, köszönetképpen jár az ajándék. A kéregetők – akik nem feltétlenül magyarok – kerülik a szóbeli kommunikációt. Van, hogy a tájékoztató kártyákat az ajándéktárggyal együtt leteszik az ember elé, elmennek, majd visszatérnek.

A másik, hogy a kéregetők egy szervezeti adománygyűjtő akció látszatát keltik, és egy egyesület vagy alapítvány önkénteseként tüntetik fel magukat, rendszerint nem létező fogyatékosságügyi vagy beteg gyerekekkel foglalkozó intézmények nyomtatványait mutogatva.Gyanús lehet, ha hiányzik az igazolvány vagy a személynevet tartalmazó kitűző, ha helyesírási hibáktól hemzseg, magyartalan a szöveg, pláne ha az önkéntesnek látszó egyén követelőzik – olvasható a megyei hírportálon.

A SINOSZ kiemeli:

nem folytat közterületi adománygyűjtő tevékenységet,

sem munkatársait, sem tagjait, sem önkénteseket nem bíz meg ilyen feladattal, ezért határozottan elhatárolódunk ezektől az esetektől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság meglépi azt Lengyelországgal, amit Magyarország is szeretne

Az Európai Bizottság hétfőn elindítja azt a folyamatot, amelynek célja, hogy hivatalosan is lezárja a Lengyelországgal a jogállamiság hiányosságokról szóló évek óta tartó vitát – közölte három, a tervet ismerő személy a Financial Times-szal. A tavalyi választásokat követően a Donald Tusk vezette EU-párti lengyel kormány februárban tervet terjesztett elő az igazságszolgáltatás függetlenségének helyreállítására, amelyet még a Jog és Igazságosság Párt által vezetett párt terjesztett elő.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×