INFORÁDIÓ 
2020. július 15. szerda
Henrik, Roland

olaszliszka

lincselés

börtön

kártérítés

szögi lajos

Balla Lajos bíró ítéletet hirdet a Debreceni Ítélőtáblán az olaszliszkai emberölés ügyében folyó tárgyaláson. Szögi Lajos tiszavasvári tanárt a gyermekei szeme láttára verték agyon 2006. október 15-én Olaszliszkán, miután a férfi autójával elsodort egy út mellett haladó kislányt, aki az árokba esett, de nem sérült meg.

Olaszliszkai lincselés: már három elkövető van szabadlábon

Infostart

Újabb ötmillió forintot kaphat meg a meglincselt tanár családja, miközben a nyolc elkövető közül már három szabadult a börtönből, hárman viszont életfogytiglani büntetésüket töltik.

Újabb kártérítést kaphat meg hamarosan a 2006-ban Olaszliszkán agyonvert Szögi Lajos tanító családja, jelenleg három lincselő ellen is végrehajtás zajlik – tudta meg a Magyar Nemzet. Az ügyben eljáró végrehajtó számláján hatmillió forint van; az összeg azután kerülhet a tanító családjához, ha beérkeztek a szükséges nyilatkozatok.

A végrehajtás lehetősége azért merülhetett fel, mert a három elkövető kártérítést kapott az államtól amiatt, mert nem megfelelők a fogva tartásuk körülményei. Amit tehát az elkövetők az államtól kaptak, azt a végrehajtó elvonhatja és eljuttathatja az agyonvert tanító családjának.

Szögi Lajos tiszavasvári tanár két gyermekével 2006. október 15-én hajtott át a Borsod megyei Olaszliszkán, amikor majdnem a személy­autójának szaladt egy roma kislány, aki az árokba esett, de nem sérült meg. Ennek ellenére az utcára tóduló családtagok – a jogerős ítélet tényállása szerint nyolcan – agyonverték a pedagógust, aki a helyszínen életét veszítette.

46 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a férfi hozzátartozói­nak. Az összeget a nyolc lincselőnek, illetve haláluk esetén az örökösöknek kell kifizetniük. A tettesek nevén azonban semmilyen vagyontárgy vagy pénz nem volt. A család tavaly hozzájutott nagyjából ötmillió forinthoz: az I. rendű vádlottként 17 év fegyházra ítélt ifjabb H. Dezső a rossz börtönkörülmények miatt ötmillió forint kártérítést kapott az államtól, ez került a végrehajtó fellépésével a családhoz.

A most a végrehajtó számláján lévő hatmillió forint két elkövető rossz fogvatartási körülményei miatt kapott kártérítéséből áll össze. F. György hatodrendű vádlottja volt a pernek, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a táblabíróság, leghamarabb harminc év fegyházbüntetés letöltése után szabadulhat feltételesen. Ő négy és fél millió forint kártérítést kapott, míg a III. rendű vádlottként 15 év fegyházra ítélt Sz. András 1,5 millió forintot, ezeket azonban zároltatta a végrehajtó, és ma már az ő számláján várja az összeg a továbbutalást a Szögi családnak. A VII. rendű vádlottként életfogytig tartó fegyházra ítélt J. Gusztáv félmilliós kártérítést kapott, ám ezt az összeget a kártérítés illetékeire utalták el.

A lincselők közül ifjabb H. Dezső a közelmúltban szabadult feltételesen, ugyanakkor Szarka András feltételes szabadlábra helyezését idén is elutasította az illetékes büntetés-végrehajtási bíró. A IV. rendű Sz. Gergő és VIII. rendű H. Krisztián letöltötte büntetését, így szabadultak. Tehát még öten töltik a büntetésüket, közülük hárman életfogytiglant azzal, hogy harminc év múlva vizsgálható meg a feltételes szabadlábra helyezésük lehetősége.

Nyitókép: Balázs Attila
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018