eur:
394.43
usd:
371.48
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Durva kárt okoztak a csalók

Uniós pályázati pénzt, mintegy 200 millió forintot sikkasztott el két csaló, vádat emelt ellenük a Központi Nyomozó Főügyészség - közölte a főügyész szerdán az MTI-vel.

Keresztes Imre közlése szerint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) ajánlása alapján indult ügyben 214 millió forintos támogatásra adott be pályázatot 2009-ben egy cég az Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz, döntően orvosi diagnosztikai eszközök beszerzésére. A gyanúsítottak egy külföldi cégtől mintegy 102 millió forintért vásárolták meg az eszközöket, majd azokat túlárazva, 371 millió forintért számolták el a pályázatban. A támogatás felhasználását valótlan nyilatkozatokkal igazolták, továbbá elhallgatták az elszámolást ellenőrző szervezet elől, hogy a gépek vételárának különbözetét egy közbeiktatott cégen keresztül a saját részükre utaltatták vissza.

Az orvosi műszerek működtetésére egy vidéki városban 2010 januárjában diagnosztikai centrumot létesítettek, azokat azonban a célnak megfelelően sohasem használták fel.

A gyanúsítottak - a cégvezető és az ötletet kidolgozó ismerőse -

  • az Európai Regionális Fejlesztési Alapnak 182 millió,
  • a magyar költségvetésnek pedig 32 millió forintos kárt okoztak.

A károk nem térültek meg - közölte a főügyész.

A két vádlottal szemben társtettesként elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség, amelyet az eljárás lefolytatására a Legfőbb Ügyészség jelölt ki.

A vádlottak szabadlábon védekeznek, bűnösségükről a Fővárosi Törvényszék fog dönteni. A terhükre rótt bűncselekmény kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×