eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mégis börtönben végződhet az amerikai kitiltási ügy

Mégis börtönben végződhet az amerikai kitiltási ügy

Letöltendő börtönt kér a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség az amerikai kitiltási botrányt kiváltó Bunge-ügy egyetlen vádlottjára – tudta meg a Magyar Idők. A per másodfokon szerdán kezdődik Szegeden, ahova a Fővárosi Ítélőtábla vitte az ügyet.

Tábor Viktor András informatikai vállalkozót 2016. június 7-én két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék. Tábort az ügyészség vesztegetést állítva elkövetett

befolyással üzérkedéssel vádolta meg,

mivel a vád szerint 2014 májusában saját Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) is dolgozó cége rendezvényén azt állította az amerikai étolajgyártó Bunge Zrt. lobbistájának, Torba Tamásnak: kétmilliárd forintért eléri hivatalos személyeknél, hogy az étolaj áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen, és a vetélytársának számító Glencore áfa-visszaigénylését visszatartsa a NAV.

A vádhatóság szerint Tábor ajánlata színlelt volt, ám a törvényszék arra a következtetésre jutott, hogy a vádlott valós érdekeket képviselt, megbízója azonban ismeretlen maradt az eljárásban. A kétmilliárd forintot több számla ellenében „a Századvég-csoporthoz tartozóan kellene kifizetni”, a vádlott pedig konkrétan megnevezte Heim Pétert, aki akkoriban a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnöke volt. Heim Péter azonban a vádlottal egyezően azt mondta: soha semmilyen kapcsolatban nem álltak egymással. Az elsőfokú ítélet szerint nem volt megállapítható, hogy az ajánlat kitől érkezett. 

A Magyar Idők szerint a vádhatóság most azt indítványozza a táblabíróságnak, hogy a vádlottra az első fokon eljáró bíróságnál

súlyosabb büntetést szabjon ki,

mivel a bűncselekmény rendkívüli módon ártott Magyarország nemzetközi megítélésének. A fellebbezésében már a főügyészség sem állítja, hogy az egész korrupciós ügy a vádlott Tábor Viktor András magánakciója volt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×