eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Franciaországból lopott középkori térképeket adott vissza Pintér Sándor

Száztíz, a Toulouse-i könyvtárból két éve eltulajdonított és Magyarországon megtalált középkori térképmetszetet adott vissza Pintér Sándor belügyminiszter Roland Galharague-nak, Franciaország magyarországi nagykövetének kedden.

Roland Galharague a 16.-18. századból származó térképek átadása előtt mondott rövid beszédében köszönetet mondott a belügyminiszternek és a magyar rendőrségnek, az Europolnak, és méltatta a két ország rendőrségi, igazságügyi szervei közötti szoros együttműködést.

Pintér Sándor az európai bűnüldözés sikerének nevezte a felderítést, mivel - mint fogalmazott - egyértelműen ez az együttműködés tette lehetővé, hogy a műkincseket most átadhassa a jogos tulajdonosnak. Azt mondta, szeretné, ha a bűnözők tudnák, ez az országok közötti együttműködés él és bárhol kövessék el a bűncselekményeket, el fogják őket fogni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai (a Nemzeti Nyomozó Iroda jelzésére) 2012. május 6-án Győr környékén tartóztattak fel egy lakóautót. Ellenőrizték az abban utazókat - két tatabányai férfit, K. Andrást és T. Lajost - és átvizsgálták az autójukat, amiben 110, eredetinek tűnő, láthatóan könyvekből kivágott térképmetszet került elő. Az igazságügyi okmányszakértő a Toulouse-i könyvtár bélyegzőjét azonosította a térképmetszeteken.

A lefoglalt térképek származási helyének megállapítása érdekében az NNI több európai országgal is felvette a kapcsolatot az Interpolon keresztül, és a francia rendőrség így azonosította a meszeteket; közölte, hogy azokat a Toulouse-i könyvtárból tulajdonították el.

Ezzel párhuzamosan a holland társzervek arról tájékoztatták a magyar rendőrséget, hogy egy ismeretlen férfi a Holland Királyi Könyvtárban megkísérelt kimetszeni könyvekből térképeket, de nem járt sikerrel. Az NNI azonosította a holland hatóságok által keresett szlovák állampolgárt, aki kapcsolatban állt a francia térképeket Magyarországra szállító T. Lajossal.

Egy másik eljárás eredményeként a NAV járőrei 2012. május 15-én Hegyeshalomnál ellenőriztek egy személyautót, amelyet egy 66 éves balatonkenesei férfi, Sz. Tibor vezetett. A kocsiból különféle - kiviteliengedély-köteles - régi térképmetszetek, és egy szintén a kulturális javak körébe tartozó könyv került elő. A férfi a kiviteli engedélyekkel nem rendelkezett, ugyanakkor felmerült a gyanú, hogy hozzá kerülhettek a Franciaországból ellopott térképek.

A két nyomozásban érintett kulturális javak típusa, a származási hely lehetséges azonossága, a személyek és események közötti összefüggések alapján az ügyeket a rendőrség egyesítette. A francia és magyar rendőrség megállapította, hogy a térképeket a Franciaországban élő F. Károly magyar állampolgár lopta el, az Sz. Tibortól származó megrendeléseket T. Lajos és N. Pál tatabányai lakosok juttatták el hozzá. A Magyarországra került lopott térképeket N. Pál szállította le Sz. Tibornak, aki azokat később külföldön értékesítette.

A francia és magyar rendőrök 2013. június 11-én összehangolt akcióban fogták el a gyanúsítottakat: Magyarországon több vidéki helyszínen négy férfit fogtak el, T. Lajost, K. Andrást, N. Pált és Sz. Tibort, Franciaországban pedig F. Károlyt és feleségét, F. Hedviget.

A büntetőeljárást a francia nyomozó szervek folytatják tovább, a négy, Magyarországon elfogott férfit 2013. augusztus 9-én adták ki Franciaországnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×