eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Romagyilkosságok: a koronatanú nem hiszi, hogy a vádlottak támadtak

A romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat keddi tárgyalásán a Pest Megyei Bíróságon a koronatanú a vádiratban foglaltakkal ellentétben azt állította: nem hiszi, hogy a vádlottaknak közük lenne a támadássorozathoz. A tanácsvezető bíró többször is a hamis tanúzás és a hamis vád következményeire, az eljárás akadályoztatása miatti bírságolás lehetőségére figyelmezetette a tanút.

A koronatanúnak tartott nő mind a négy vádlott munkáltatója volt egy debreceni szórakozóhelyen, és a vádirat szerint a tiszalöki gyilkosság után segítséget nyújtott a feltételezett elkövetőknek, de csak tanúként szerepel az ügyben. A tanú nyomozati tanúvallomásaival és a vádiratban foglaltakkal többször is ellentmondásba keveredett a keddi tárgyaláson.

Az adóhivatali alkalmazott, aki szerelmi kapcsolatban állt az elsőrendű vádlottal, a bíróságon azt állította, hogy 2009. április 23-án hajnalban, miután Kiss Árpád, valamint testvére, Kiss István másodrendű vádlott és Csontos István negyedrendű vádlott elakadt Balmazújváros környékén egy földúton, a testvérpárt azért vitte el a debreceni szórakozóhelyre, a Perényi 1-be, mindannyiuk munkahelyére, hogy pénzt hozzanak magukkal az elakadt autó kiszabadításához.

A vádiratban foglaltakkal ellentétben azt állította: a testvéreknél nem volt semmilyen csomag, és nem vittek be semmit a szórakozóhelyre - így a fegyverek sem lehettek náluk -, nem öltöztek át, csak a cipőjüket mosták le. Mint mondta, nem hiszi, hogy a férfiaknak közük lenne a támadássorozathoz, és ha valakire is terhelő vallomást tett volna, vagy erre vonatkozó jegyzőkönyvet írt volna alá, azt csak azért tette, hogy önmagát és gyermekét mentse. A súlyos bűncselekményről állítása szerint csak a vádlottak és az ő előállításakor értesült 2009. augusztus 21-én hajnalban.

A koronatanú a bíróságon azt vallotta, egy ismeretlen hívta fel rejtett telefonszámról 2009. április 23-ra virradóra, majd átadta a telefont Kiss Árpádnak. Az elsőrendű vádlott segítséget kért tőle, és ő "segítőkész emberként" azonnal indult. Állítása szerint a testvérpár "ideges volt a kocsiban", ő hiába kérdezte, mi történt, nem válaszoltak rá, és ma sem tudja, miért akadtak el, vagy miért jártak Balmazújváros környékén a földúton éjjel.

Miután ötezer forintért egy traktoros kimentette az elakadt autót, lemosták, majd Csontos István vitte tovább a járművet. Mint mondta, Csontost ekkor látta először. Kiss Árpád útközben többször beszélt egy számára ismeretlen telefonon Csontossal, de hogy miről, azt nem tudja - mondta.

Egy benzinkútnál megreggeliztek, majd Kiss Árpád felment munkaadójának lakására. A bíró kérdésre elmondta, hogy miközben húslevest főzött, az elsőrendű vádlott internetezett, majd ebéd után lefeküdt, és délután átment a testvéréhez.

A tanú részletesen beszélt arról, hogyan és mikor ismerte meg a vádlottakat, milyen kapcsolatban állt velük. Amikor a vádlottakat bevezették, azok nem üdvözölték a nőt, nem néztek rá. A bíró kérdésére elmondta, haragszik mind a négy vádlottra, de nem érzi magát elfogultnak.

Elmondta, úgy 15 évvel ezelőtt lett szerelmes lett Kiss Árpádba, de a férfi 2000 szeptemberében három évre kiment Izraelbe dolgozni, ő ezalatt három alkalommal látogatta meg. Később a kapcsolatuk megszakadt, és amikor Kiss Árpád hazajött, egy másik nőt vett el feleségül.

A házasságkötés után néhány hónappal újra kapcsolatba kerültek, és együtt tervezték meg egy 14 millió forintos pályázat útján nyert pénzből a debreceni szórakozóhely kialakítását. Állítása szerint az elmúlt években csak munkakapcsolatban állt Kiss Árpáddal.

Arról is beszélt, hogy 2007 augusztusában a Kiss testvérekkel együtt részt vett az azóta jogerősen feloszlatott Magyar Gárda első tagjainak avatásán a budai Várban. Vallomása szerint Kiss István "játékkatonáknak" tekintette az avatottakat, mert nincs fegyverük, míg Kiss Árpád a gárdát "komoly kezdeményezésnek tartotta, mivel ott volt Für Lajos volt honvédelmi miniszter". A tanú azt mondta, benne félelmet keltettek, mert "hadsereget látott". Kijelentette, fegyverkezésről nem esett szó közöttük.

Kiss Árpád a korábbi tárgyalásokon elismerte a galgagyörki, a tarnabodi és a piricsei támadásokat, míg Csontos István szerint társai követték el a tiszalöki és a kislétai gyilkosságot, és ezekről részletes vallomást is tett.

Fel sem fogta mit tett

A tanácsvezető bíró többször is azt kérdezte a tanútól, hogy ha korábban nem hallott a támadásokról, akkor kihallgatásain miért beszélt ezekről a cselekményekről; arról, hogy mi történt a tiszalöki cselekmény után, hogyan kerültek oda, miért bántalmazta Kiss Árpád, miért tartotta félelemben, miért fenyegette meg megölésével, és miért figyelte a tiszalöki gyilkosság után munkatársait, és amikor megtudta a kislétai gyilkosság tényét, mi ugrott be neki.

A nő azt mondta: ösztönösen akarta magát védeni, azért írt alá mindent, sokszor azt sem tudta, mit. Féltette gyermekét, családját, klubját, ezért rendőri védelmet kért, és állítása szerint a rendőrök a védett tanúi szerepet is felajánlották neki.

A koronatanúnak számító nő azt mondta, a nyomozás idején még elhitte, de ma már nem hiszi, hogy a férfiaknak közük lenne a támadássorozathoz, és attól retteg, hogy a valódi tettesek, akik szerinte "kint vannak", meggyilkolhatják.

Az ellentmondásokat a tanú azzal magyarázta: nem olvasta el a jegyzőkönyvet, mert nem gondolta, hogy minden szavának súlya van.

A bíróságon azt mondta: az ő szerepe akkor kezdődött, amikor 150 rendőr lerohanta az általa vezetett szórakozóhelyet. Hozzátette: az elmúlt másfél évben fel sem fogta, mit tett, "mint egy idióta beszéltem összevissza".

Hanganyag: Domanits András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×