eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla

Megkezdődött Kaiser Ede móri perújítási eljárása az ítélőtáblán

Iratismertetéssel kezdődött meg a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás miatt korábban jogerősen elítélt Kaiser Ede perújítási eljárása a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtáblán kedden.

A keddi tárgyaláson perújítási nyomozati iratokat, orvos szakértői és fegyverszakértő véleményeket ismertettek, valamint részleteket olvastak fel az egyik elkövető, Nagy László naplójából. A 2002. május 9-én "kivégzésszerűen gyilkoló" Nagy László előzetes letartóztatása során öngyilkos lett.

A következő, december 16-i tárgyalás tanúmeghallgatással és perbeszédekkel folytatódik.

Kaiser Edét előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Bíróság 2004. december 23-án, majd a Fővárosi Ítélőtábla, mint másodfokú bíróság a 2005. október 25-én jogerős ítéletével halmazati büntetésül életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, és egyben kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség, valamint a vádlott védőinek indítványa alapján a Fővárosi Ítélőtábla Kaiser Ede tekintetében elrendelte az előbbi bírósági ítéletek ellen a perújítást.

Az ítélőtábla akkori érvelése szerint az elsőfokú bíróság által megállapított tényállással szemben olyan új bizonyítékok merültek fel, amelyek valószínűvé teszik, hogy Kaiser Edét az Erste Bank móri fiókjában elkövetett bűncselekmény miatt emelt vád alól fel kell menteni és vele szemben a többi bűncselekmény miatt lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni.

A perújítási eljárásban a Fővárosi Bíróság 2009. november 6-i ítéletében kimondta: Kaiser Ede nem bűnös a móri bankrablás ügyében. Ugyanakkor tucatnyi más bűncselekmény miatt 18 év fegyházra ítélték.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen az ügyészség a kiszabott büntetés súlyosításáért, Kaiser Ede és védője enyhítésért fellebbezett.

A móri bankrablás miatt a Fővárosi Ítélőtábla Nagy László társát, Weiszdorn Róbertet december 9-én életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte. A férfi negyven év múlva bocsátható feltételesen szabadlábra.

A móri bankrablással Kaiser Ede mellett Hajdú Lászlót vádolták meg korábban.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×