eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sorozatgyilkosok az autópályák mentén

Az elmúlt négy évtizedben legkevesebb 459 ember öltek meg az amerikai autópályák mentén, a tettesek az FBI feltételezése szerint a legtöbb esetben sorozatgyilkosok - állítja a USA Today című napilap.

Az 50 szövetségi állam közül 48-ból jelentettek legalább egy ilyen esetet, csak Észak-Dakota és Hawaii maradt ki a gyilkos szórásból. A gyászos statisztikában a listavezető Texas 38 halotta, majd Kalifornia következik 37 és Florida 33 áldozattal. A statisztikában előkelő helyet foglal el Tennessee (22), Pennsylvania (22), Oklahoma (20) és Ohio (20).

Az FBI nem tudja pontosan, hogy hány ember lehet felelős a bűntettekért, de mintegy 200 ember gyanúsítottak meg azokkal kapcsolatban. Az elkövetők zöme kamionsofőr, az áldozatok többsége (234) pedig prostituált.

A szövetségi bűnüldözőknek eddig mindössze 10 tettes kézre kerítésében sikerült segítenie a helyi rendőrségeknek. A letartóztatott elkövetők a feltételezések szerint mintegy 30 ember haláláért felelősek.

A megoldatlan ügyek száma több százra tehető és egyre növekszik. Az amerikai hatóságok nem minden, az autóutak mellett elkövetett emberölést írnak a sorozatgyilkosok rovására. A kép valamelyest azután kezdett el tisztulni, hogy az FBI tavaly meghirdette az autópályák mentén elkövetett gyilkosságok megoldását célzó programját, amely nyomán a helyi hatóságok elkezdtek adatokat szolgáltatni a központi nyilvántartás számára.

Az FBI ugyanakkor nem hozza nyilvánosságra az eltűnt személyek nevét, ami megnehezíti a családtagok számára eltűnt rokonaik felkutatását - írta az amerikai lap.

Mintegy 130 áldozatról semmit sem tudtak a hatóságok és több, mint 80 esetben gazdátlan maradványokat és testrészeket találtak.

Az FBI szekértői szerint az átlagos autós az amerikai autópályákon nem fenyegeti nagyobb veszély, mint máshol. Az áldozatok jó része ugyanis valamilyen törvénytelen tevékenységben (prostitúcióban, kábítószer-kereskedelemben, bandák közötti leszámolásban) érintett.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×