eur:
394.32
usd:
370.06
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Szexuális zaklatás: szörnyű részleteket tárt fel Weinstein asszisztense

Életük és jóhírnevük romba döntését kockáztatták azok, akik titoktartási szerződést kötöttek Harvey Weinstein filmmogullal az általa elkövetetett szexuális zaklatás vagy nemi erőszak nyilvánosság előtti feltárásának tilalmáról, ha a rendőrséghez fordulnak - közölte szerdán a brit parlament egyik bizottsága előtt Zelda Perkins, Weinstein egykori asszisztense a Miramax londoni részlegénél.

Perkins hangsúlyozta, az ügyvédek azt tanácsolták neki, hogy nincs más lehetősége, mint a szerződés megkötése a közötte és Weinstein között lévő nagy vagyoni és hatalmi különbség miatt.

Zelda Perkins 1995 és 1998 között dolgozott a londoni Miramax-irodákban és felmondott, amikor egy kollegája elmondta neki, hogy a filmproducer megpróbálta megerőszakolni őt egy találkozójukon a velencei filmfesztiválon.

Harvey Weinsteint több mint 70 nő vádolta meg tavaly október óta szexuális zaklatással és nem erőszakkal, az egykori filmmogul tagadja a vádakat.

Perkins a brit parlament azon bizottsága előtt tanúskodott, amely a munkahelyi szexuális zaklatások ügyét vizsgálja. A nő, aki 24 éves volt, amikor kilépett a cégtől, elmondta, hogy kényszerűségből írta alá a titoktartási megállapodást, amelyet erkölcstelennek nevezett.

Közölte, neki és kollégájának is azt mondták, ha a rendőrséghez fordulnak, azt kockáztatják, hogy életüket és jóhírnevüket tönkre teszik. Az ügyvédekkel megtartott hosszas találkozókról feltárta, hogy azokon "egyfajta ostrom mentalitás uralkodott, egy csatában voltál".

Amikor végre aláírta a megállapodást, annak egyetlen példányát sem tarthatta meg. Utána nem dolgozhatott a filmiparban, ahol olyan híresztelések terjengtek, hogy kiesett Weinstein kegyeiből, és rosszul jár az, aki alkalmazza őt. El is hagyta öt évre Nagy-Britanniát, hogy új életet kezdhessen.

Perkins elmondta, a megállapodás értelmében senkivel nem beszélhetett, sem orvossal, sem pszichiáterrel arról, mi történt. A rá nehezedő intenzív nyomás miatt azt hitte, hogy büntetőeljárás alá vonhatják, ha megsérti azt. "Azt hittem, hogy börtönbe kerülhetek" - hangoztatta.

Perkins és kollégája fejenként 125 ezer fontot kapott a szerződés részeként, amelyben megfogalmazták azt is, hogy Weinsteinnek terápiára kell járnia és a Miramaxnál létre kell hozni egy új emberi erőforrás rendszert a panaszok kezelésére.

"Nyilvánvaló volt azonban, hogy a fizetség hallgatási pénz volt, a Miramax a szerződésben foglaltakat szándékosan figyelmen kívül hagyta, nem tartotta magára nézve kötelezőnek" - írta írásban is előterjesztett vallomásában Perkins.

Fotók és további információk itt.

Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×