INFORÁDIÓ 
2020. július 7. kedd
Apollónia

teknős

repülőtér

new york

Teknősök miatt késnek a járatok a New York-i repülőtéren

InfoRádió / MTI

Fészekrakó teknősök késleltetik a járatindulásokat a New York-i John F. Kennedy Nemzetközi Repülőtéren.

Idén csaknem 400 gyémántteknős bukkant fel a repülőtér területén, legtöbbször a kifutókat szegélyező homokos részen, hogy ott fészket rakjon.

A repülőteret üzemeltető New York-i és New Jersey-i Kikötői Hatóság szerint a teknősök egy része általában feljut a kifutópályákra és a taxisávokra, ezért a járatoknak várakozniuk kell, amíg a munkások összeszedik az apró besurranókat.

"A repülőgépekre nézve bármi veszélyesnek bizonyulhat, még a teknősök is" - mondta Laura Francoeur, a hatóság illetékes munkatársa.

A repülőtér dolgozóinak nincs információjuk arról, hogy egy gép valaha is elütött volna egy teknőst, ugyanakkor azt elismerik, hogy rendszeresen fordulnak elő késések a kifutókra tévedő teknősök miatt. A begyűjtött hüllőket lemérik, megjelölik és biztonságos területre szállítják.

Az állatok a repülőtér szomszédságában lévő Jamaica-öböl sós mocsaraiban élnek. A párzást követő egyhónapos fészekrakási időben azonban, amely július közepén tetőzik, előszeretettel keresik fel a reptér melletti homokos területet, hogy lerakják a tojásaikat.

Két évvel ezelőtt a kikötői hatóság műanyagsorompókat helyezett ki a homokos terület peremére, hogy visszatartsa a kifutók felé igyekvő teknősöket. A leginkább kalandvágyó apróságokat azonban nem lehetett megfékezni.

A kifutópályákon zajló építési munkálatok miatt tavaly valamivel kevesebb, 163 teknős jutott be a repülőtér területére.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018