eur:
393.75
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Marad a Downing Street macskája

A brit uniós kilépésről szóló népszavazás miatt David Cameron miniszterelnök távozásra kényszerült, s már pakolják dolgait, hogy szerdán átadhassa hivatalát, s egyben rezidenciáját, a világszerte híres Downing Street 10-et utódjának - de a hivatal macskája, Larry maradni fog.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a cica követi Cameront és családját, de - szemben a miniszterekkel, akik még mindig nem tudják sorsukat - az övéről gyorsan döntöttek. "Larry egy közalkalmazotti macska, ő nem Cameroné" - szögezte le egy kormányszóvivő. "Larry marad" - tette hozzá.

A cica 2011-ben került a brit politikai élet központjába. Néhány televíziós forgatócsoport ugyanis ekkoriban megdöbbentő képeket rögzített: a Downing Street 10 híres, fekete ajtaja előtt egy patkány mászkált, eleséget keresve. Larryt bízták meg a "patkánymentesítéssel" - munkájának hatékonyságát azonban idővel egyre több kétely övezte. Ugyanis hamar jelentős rajongótábora alakult ki, amelynek tagjai annyi ajándékfalatot küldtek neki, hogy - mint egy kormányszóvivő fogalmazott - "idejének java részét azzal tölti, hogy a régi bútorok minőségét tesztelje a sziesztázás végett."

A Downing Streeten egyébként ősidők óta vannak macskák patkányirtási célokra. Közülük egyesek még hivatalos címet is kaptak ("a kormányzati székhely fő egérvadásza"), no meg havi bért. Így például Humphrey-t - aki még Margaret Thatcher idején került a brit miniszterelnöki rezidenciára - végül 1997-ben Tony Blair küldte nyugdíjba, a rossz nyelvek szerint felesége, Cherie ösztökélésére, méghozzá évi 100 fontos nyugdíjjal. Manapság azonban nehezebb idők járnak, mindenkinek összébb kell húznia a nadrágszíjat - így Larry ingyen dolgozik, s a Downing Street személyzetétől kapja az ételt .

Larryt egyébként többször is látták már összekapni a külügyminisztérium macskájával, az idén áprilisban oda került Palmerstonnal. S elég "komplikált" a viszonya a szomszédban (a Downing Street 11-ben) dolgozó pénzügyminiszter, George Osborne cicájával, Freyával is. Freyának azonban más a helyzete: ő költözni fog gazdájával, ha Cameron utódja, Theresa May esetleg más posztra teszi Osborne-t.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×