eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma

Marad a Downing Street macskája

A brit uniós kilépésről szóló népszavazás miatt David Cameron miniszterelnök távozásra kényszerült, s már pakolják dolgait, hogy szerdán átadhassa hivatalát, s egyben rezidenciáját, a világszerte híres Downing Street 10-et utódjának - de a hivatal macskája, Larry maradni fog.

Egy ideig úgy tűnt, hogy a cica követi Cameront és családját, de - szemben a miniszterekkel, akik még mindig nem tudják sorsukat - az övéről gyorsan döntöttek. "Larry egy közalkalmazotti macska, ő nem Cameroné" - szögezte le egy kormányszóvivő. "Larry marad" - tette hozzá.

A cica 2011-ben került a brit politikai élet központjába. Néhány televíziós forgatócsoport ugyanis ekkoriban megdöbbentő képeket rögzített: a Downing Street 10 híres, fekete ajtaja előtt egy patkány mászkált, eleséget keresve. Larryt bízták meg a "patkánymentesítéssel" - munkájának hatékonyságát azonban idővel egyre több kétely övezte. Ugyanis hamar jelentős rajongótábora alakult ki, amelynek tagjai annyi ajándékfalatot küldtek neki, hogy - mint egy kormányszóvivő fogalmazott - "idejének java részét azzal tölti, hogy a régi bútorok minőségét tesztelje a sziesztázás végett."

A Downing Streeten egyébként ősidők óta vannak macskák patkányirtási célokra. Közülük egyesek még hivatalos címet is kaptak ("a kormányzati székhely fő egérvadásza"), no meg havi bért. Így például Humphrey-t - aki még Margaret Thatcher idején került a brit miniszterelnöki rezidenciára - végül 1997-ben Tony Blair küldte nyugdíjba, a rossz nyelvek szerint felesége, Cherie ösztökélésére, méghozzá évi 100 fontos nyugdíjjal. Manapság azonban nehezebb idők járnak, mindenkinek összébb kell húznia a nadrágszíjat - így Larry ingyen dolgozik, s a Downing Street személyzetétől kapja az ételt .

Larryt egyébként többször is látták már összekapni a külügyminisztérium macskájával, az idén áprilisban oda került Palmerstonnal. S elég "komplikált" a viszonya a szomszédban (a Downing Street 11-ben) dolgozó pénzügyminiszter, George Osborne cicájával, Freyával is. Freyának azonban más a helyzete: ő költözni fog gazdájával, ha Cameron utódja, Theresa May esetleg más posztra teszi Osborne-t.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×