eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Több mint egy millió dollárt adtak egy Tintin-rajzért

Több mint egymillió dollárt adtak az Hergé művésznéven ismert belga Georges Remi egy Tintint ábrázoló ritka képregényrajzáért egy hétfői hongkongi árverésen. A szakértők szerint a képregények a festményekhez mérhetően keresetté váltak a műgyűjtők között.

A rajz a Tintin kalandjai képregénysorozat részeként 1936-ban megjelent, Sanghajban játszódó A kék lótusz című könyv egyik illusztrációja, amelyen a főhős riksában ül, miközben egy rendőr figyelő őt. Az egyszínű műért az Artcurial aukciósház árverésén 9,6 millió hongkongi dollárt (1,2 millió amerikai dollár, 343,8 millió forint) fizetett egy ázsiai gyűjtő.

Az illusztráció az egyetlen olyan eredeti rajz a könyvből, amely még magánkézben van, és nem része múzeumi gyűjteményeknek. Eric Leroy, az aukciósház szakértője szerint A kék lótuszt a szakértők Hergé mesterművének tekintik.

Hozzátette: a rajzok érettsége mellett az is kiemeli a könyv illusztrációit, hogy az 1930-as évek Európájában szokatlan dolog volt Kínáról mesélni. A 9,6 millió hongkongi dollárért elkelt rajz értékét előzetesen 8,6 millió és 13 millió hongkongi dollár, vagyis mintegy 308 és 467 millió forint közé becsülték.

Minden idők legdrágábban eladott Tintin-rajzáért májusban 3,4 millió amerikai dollárt (mintegy 946 millió forintot) adtak az Artcurial párizsi árverésén. Az 1937-es rajzot egy amerikai gyűjtő vette meg.

A mostani volt az első alkalom, hogy az aukciósház az Ázsia egyik kulturális központjává váló kínai városban tartott árverést. Az eseményen Hergé rajza mellett más kortárs európai képregényalkotások is vevőre találtak, így rekordösszegnek számító 2,3 millió hongkongi dollárért (82 millió forint) kelt el a francia Enki Bilal egy rajza, valamint szintén rekordösszeget, 2,4 millió hongkongi dollárt (86 millió forint) fizettek a Moebius álnéven alkotó Jean Giraud egy munkájáért is.

"A modern képregények olyanok, mint egy festmény" - mondta Eric Leroy.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×