INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Több mint egy millió dollárt adtak egy Tintin-rajzért

InfoRádió / MTI
Több mint egymillió dollárt adtak az Hergé művésznéven ismert belga Georges Remi egy Tintint ábrázoló ritka képregényrajzáért egy hétfői hongkongi árverésen. A szakértők szerint a képregények a festményekhez mérhetően keresetté váltak a műgyűjtők között.

A rajz a Tintin kalandjai képregénysorozat részeként 1936-ban megjelent, Sanghajban játszódó A kék lótusz című könyv egyik illusztrációja, amelyen a főhős riksában ül, miközben egy rendőr figyelő őt. Az egyszínű műért az Artcurial aukciósház árverésén 9,6 millió hongkongi dollárt (1,2 millió amerikai dollár, 343,8 millió forint) fizetett egy ázsiai gyűjtő.

Az illusztráció az egyetlen olyan eredeti rajz a könyvből, amely még magánkézben van, és nem része múzeumi gyűjteményeknek. Eric Leroy, az aukciósház szakértője szerint A kék lótuszt a szakértők Hergé mesterművének tekintik.

Hozzátette: a rajzok érettsége mellett az is kiemeli a könyv illusztrációit, hogy az 1930-as évek Európájában szokatlan dolog volt Kínáról mesélni. A 9,6 millió hongkongi dollárért elkelt rajz értékét előzetesen 8,6 millió és 13 millió hongkongi dollár, vagyis mintegy 308 és 467 millió forint közé becsülték.

Minden idők legdrágábban eladott Tintin-rajzáért májusban 3,4 millió amerikai dollárt (mintegy 946 millió forintot) adtak az Artcurial párizsi árverésén. Az 1937-es rajzot egy amerikai gyűjtő vette meg.

A mostani volt az első alkalom, hogy az aukciósház az Ázsia egyik kulturális központjává váló kínai városban tartott árverést. Az eseményen Hergé rajza mellett más kortárs európai képregényalkotások is vevőre találtak, így rekordösszegnek számító 2,3 millió hongkongi dollárért (82 millió forint) kelt el a francia Enki Bilal egy rajza, valamint szintén rekordösszeget, 2,4 millió hongkongi dollárt (86 millió forint) fizettek a Moebius álnéven alkotó Jean Giraud egy munkájáért is.

"A modern képregények olyanok, mint egy festmény" - mondta Eric Leroy.

A címlapról ajánljuk