INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Vadvédelmi parkokba költöztetik az állatkerti és cirkuszi elefántokat Indiában

InfoRádió / MTI
Minden indiai állatkertben és cirkuszban élő elefántot vadvédelmi parkokba és védett területekre kell költöztetni, ahol az állatok szabadabban legelhetnek és kóborolhatnak.

B. K. Gupta, az indiai központi állatkerti szervezet képviselője szerint a rendelet 26 állatkert és 16 cirkusz összesen 140 elefántját érinti. Elmondása szerint a döntést elsősorban állatvédelmi aktivisták tiltakozására reagálva hozták, akik kifogásolták, hogy sok elefántot fogságban, gyakran órákon keresztül láncra verve tartanak.

A jelenleg állatkertekben és cirkuszokban élő elefántokat olyan, a kormány áltat fenntartott "elefánttáborokba" költöztetik, amelyek védett területek vagy nemzeti parkok közelében helyezkednek el. Itt szabadon kóborolhatnak és legelhetnek, de a hagyományos elefántgondozók továbbra is rajtuk tartják majd a szemüket.

Néhány elefántgondozó szkeptikusan áll hozzá az elefántok vadrezervátumokba való költöztetéséhez. Ezeket a területeket már eddig is sok kritika érte az emberi élőhelyekre gyakran betörő állatok miatt.

Kutatások szerint a vadon élő elefántok tovább és jobb egészségben élnek, valamint jobbak szaporodási mutatóik is - mondta el Rámán Sukumar, a bangalori indiai tudományos intézet ökológiaprofesszora. Az állatkerti elefántok gyakran korábban pusztulnak el, nagyobb eséllyel kapnak el betegségeket és sűrűbben szenvednek elhízás vagy ízületi gyulladás miatt, mint vadon élő társaik.

Indiában a becslések szerint 28 ezer elefánt él erdei rezervátumokban és nemzeti parkokban, többnyire az ország déli és északkeleti területein. További 3500 állatot tartanak fogságban: a többségük templomokban él vagy az emberek fakitermelő táborokban dolgoztatják őket, ahol a faanyag emeléséhez vetik be izmos ormányukat. Ezeknek az állatoknak a jövőjéről egyelőre nem született döntés.

A címlapról ajánljuk