eur:
389.21
usd:
362.36
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Másodpercek alatt több száz métert süllyedt a lezuhant gép

A múlt héten lakóházra zuhant gép adatai szerint a katasztrófa előtt néhány másodperc alatt több mint 200 métert süllyedt. A Buffalo mellett szerencsétlenül járt repülőn nem voltak nyomai a súlyos jegesedésnek - állítják szakértők.

A gépen utazó mind a 49 személy meghalt a New York állambeli Buffalo közelében csütörtökön éjjel történt repülőszerencsétlenségben. A Continental Airlines légitársaságnak a New Jersey állambeli Newarkból Buffalóba tartó 3407-es járata ráadásul lakóházra zuhant, az ötvenedik áldozat a ház egy lakója volt.

Légügyi biztonsági szakértők a szerencsétlenül járt gép adatainak átvizsgálása után azt állítják: a repülő nem sokkal a katasztrófa előtt 1800-ról öt másodperc alatt 1000 lábra süllyedt, vagyis 800 lábat (245 métert) ereszkedett rendkívül rövid idő alatt.

Steve Chealander légügyi biztos elmondta: nem találtak súlyos jegesedére utaló jeleket - ilyen körülmények között egyébként a gép vezetőjének javasolt a robotpilóta kikapcsolása és a kézi irányításra való áttérés, mivel így jobban tudja érzékelni, ha az időjárás miatt probléma adódik.

A 74 üléses Bombardier Dash 8 Q400 típusú turbócsavaros repülőgép pilótái nem számoltak be semmiféle problémáról a légi irányítóknak, és az egymás közötti beszélgetésekben sem említettek rendkívüli helyzetet. Közvetlenül a becsapódás előtt azonban a legénység a havas és ködös időjárási körülményekre panaszkodott, és engedélyt kért az ereszkedésre. Ezután "jelentős jegesedésről" számoltak be, és be is kapcsolták a gép jégtelenítő rendszerét.

A repülési adatok átvizsgálása után kiderült: a gép másodpercekkel a becsapódás előtt rendkívüli módon rázkódott.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×