eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Óvatosan az antibiotikummal: halláskárosodást okozhat!

Halláskárosodást vagy akár siketséget is okozhat az antibiotikumos kezelés az arra fogékony koraszülötteknél - állapították meg brit kutatók. A szigetországban hetente egy gyermek emiatt veszíti el a hallását.

Mellékhatásként halláskárosodást vagy akár siketséget okozhatnak az aminoglikozidok, azok az erős antibiotikumok, amelyekkel a koraszülött csecsemőket is gyakran kezelik - állapították meg a londoni Institute of Child Health kutatói. A szakértők szerint ennek oka egy génváltozat, amely átlagosan ötszáz gyermek közül egy szervezetében van jelen.

Nagy-Britanniában évente körülbelül 20 ezer koraszülöttet kezelnek aminoglikozidokkal, de sok rákos vagy más krónikus betegségben szenvedő gyerek és felnőtt is kap ezekből a szerekből.

"Minden érintett gyerek tartósan megsüketült, és lehetséges, hogy még többnél alakult ki kisebb mértékű halláskárosodás, amire nem figyeltek fel az orvosok. A szerek a felnőttekre is hatással lehetnek: ha a szervezetben ott a mutáció, és a páciens ilyen antibiotikumot kap, a hatás gyors és szélsőséges" - írta a New England Medical Journalban megjelentet levelében a kutatás vezetője, Maria Bitner-Glindzicz.

A szakértő szerint szűrővizsgálatot kellene végezni azoknál a gyerekeknél, akiknek aminoglikozid-kezelésre lenne szükségük, hogy kivédhetők legyenek a szerek mellékhatásai. Mivel azonban a legtöbb esetben erre nincs idő, mert azonnal meg kell kezdeni az antibiotikum kúrát, Maria Bitner-Glindzicz azt javasolja, hogy a magzatoknál még az anyaméhben végezzék el a tesztet.

"Eddig is ismert volt, hogy az aminoglikozidok mellékhatásként halláskárosodást okozhatnak, ám, ha az orvosok egy koraszülöttnél találkoztak ilyen tünettel, hajlamosak voltak azt annak tuladjonítani, hogy a csecsemő idő előtt jött világra vagy, hogy túl nagy dózisban kapta az antibiotikumont. Most már tudjuk, hogy ennek oka genetikai fogékonyság, és hogy ötszázból egy gyermeket érint" - fűzte hozzá a kutató.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×