eur:
390.19
usd:
364.21
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megosztja a társadalmat a politikus szexbotránya

A dánok évtizedek óta kifejezetten szabadosnak számítanak szexuális ügyekben, de egy szociáldemokrata csúcspolitikus és egy 15 éves ifjúszocialista lány szexuális botránya még a dán társadalmat is felzaklatta.

"Csirkefogó vagy prűd hisztéria áldozata?" - kérdezte címoldalán a Berlingske Tidende című lap, mely fényképet is mellékelt a botrányokozó 34 éves ellenzéki politikusról, Jeppe Kofodról, akit minden pártbeli tisztségétől megfosztottak. A politika berkeiben ugyanúgy megoszlanak a vélemények róla, mint a nagy nyilvánosságban.

Kofod a dán ifjúszocialisták számára a húsvéti ünnepek alatt rendezett párttanfolyamon külpolitikai kérdésekről tartott előadást. Esténként vidám italozás folyt a fiatalokkal, s végül, mint a dán média élvezettel kitálalta, "a végletekig vitt" szex következett az országszerte ismert politikus és az egyik részvevő, egy 15 éves lány között.

Jóllehet Dániában a 15. életévüket betöltött fiatalok szexuálisan nagykorúnak számítanak, a pártvezetés fegyelmit indított. Kofod lemondott minden párttisztségéről, beteget jelentett, és egyelőre hiányzik a parlamenti ülésekről.

"Az egyszerűen nem megy, hogy a szülőknek aggódniuk kell gyermekeik miatt, akiket tanfolyamainkra küldenek" - indokolta Carsten Hansen szociáldemokrata frakcióvezető a vétkes politikussal szembeni kemény fellépést. Az ifjúszocialisták szóvivői a kristálytiszta belső irányelvekre emlékeztetnek, melyek szerint a párttanfolyamokon tilos a szex tanárok és diákok között, és diákok között is csak óvszer használatával megengedett, amihez az előadó egyébként szintén nem tartotta magát.

A szociáldemokrata párt eljárását viszont a parlament ellentétes oldalon ülő pártjai egyaránt helytelenítették. Anne Grethe Holmsgaard, a népi szocialisták képviselője még saját példáját is felhozta, miszerint "15 éves korában idősebb férfiak elbűvölték".

A Mohamed-karikatúrákról világszerte ismertté vált nagy dán újság, a Jyllands-Posten viszont így írt: "Nagy ára van annak, ha a legkisebb kétely merül fel egy politikus erkölcsi tisztességét illetően". Maga Kofod beérte egy sajtónyilatkozattal, amelyben saját magát "erkölcsileg támadható magatartással" vádolta. Választókörzete, a keleti-tengeri Bornholm szigete három nap múltán egyhangúlag megvonta a bizalmát tőle.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×