eur:
397.14
usd:
369.8
bux:
70022.97
2024. június 14. péntek Vazul

Mégis öngyilkos lett a médiamágnás?

Háborús bűnök elkövetése miatt nyomoztak Robert Maxwell brit médiamágnás után, amikor 1991-ben meghalt. A rendőrség a nyomozást a gazdag lapkiadó saját bevallására alapozta, miszerint a II. világháborúban a brit hadsereg tisztjeként lelőtt egy német civilt.

Az Independent című brit napilap által megszerzett rendőrségi dokumentumok szerint a londoni rendőrség az ügyészségnek készítette elő az ügyet.

A világháborús eset 1945 áprilisában történt, amikor Robert Maxwell szakasza egy német várost próbált elfoglalni. A médiamágnás saját bevallása szerint azután lőtte le a város polgármesterét, hogy egy tank tüzet nyitott rájuk.

Saját maga mesélte el

A lövöldözés részletei először 1988-ban kerültek a nyilvánosság elé, amikor a Joe Haines életrajzi könyvében maga a médiamágnás mesélte el életrajzírójának a történetet.

A rendőrség egy állampolgári bejelentés alapján kezdett nyomozni azután, hogy 1991-ben életbe lépett a háborús bűnökről szóló törvény.

A rendőrségi akták tanúsága szerint a vizsgálat még folyamatban volt, amikor Robert Maxwell holttestét megtalálták a tengeren. Az ügyet a következő évben lezárták.

Öngyilkos lett?

Kiderült az is, hogy halálakor a brit médiamágnás tudott az ellene indított nyomozásról, ez pedig könnyen felerősítheti azokat a találgatásokat, miszerint öngyilkos lett.

Tom Bower, egy Robert Maxwellről szóló könyv szerzője azonban azt mondja: ez irreális, hiszen a médiamágnás soha nem mutatott megbánást a világháborús emberölés miatt.

Robert Maxwell 1991-ben, rejtélyes körülmények között fulladt vízbe.

Címlapról ajánljuk

Vitézy Dávid: visszahívott Karácsony Gergely, és elnézést kért

Karácsony Gergely elnézést kért kiszivárgott mondataiért, miszerint lapáttal fogja agyonverni vetélytársát – közölte Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.14. péntek, 18:00
Ch. Gáll András az Index főmunkatársa
Dénes Tamás az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×