eur:
397.01
usd:
356.67
bux:
74181.42
2024. október 1. kedd Malvin
Ködös táj Bátonyterenye közelében 2022. szeptember 24-én.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Fagy, szél, mi jöhet még?

Már csípős reggeli fagyokra is lehet számítani.

Kedden sok napsütésre van kilátás, melyet a nyugat felől megnövekvő, majd meg is vastagodó fátyolfelhőzet szűrhet. Csapadék nem várható. Az északi, északkeleti irányú szelet estig még a Dunától keletre nagy területen élénk, olykor esetleg erős lökések kísérhetik, estére ott is legyengül a légmozgás. Kedden gyenge vagy mérsékelt marad a déli, délkeleti szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -1 és +6 fok között valószínű, a hidegre hajlamos helyeken ennél pár fokkal hidegebb, vízpartok közelében, nagyobb városainkban, és a felhősebb északnyugati tájakon pedig enyhébb lehet a hajnal. Többfelé kell számítani talajmenti fagyra, de helyenként légköri fagy is várható! A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 14 és 19 fok között alakul.

Kontinensünk keleti részét egy hullámzó frontrendszer szeli ketté, annak előterében, a Fekete-tenger térségében és a Balkán-félsziget délkeleti részén még nyáriasan meleg az idő. A front mentén Románia és Bulgária területén jelentős mennyiségű csapadék esett, többfelé mértek 30-70 mm közötti csapadékösszegeket. Ugyanakkor a front mögött Közép-Európában egy köztes anticiklon épült ki, arrafelé hűvös, száraz idő a jellemző, hajnalra többfelé csökken 0 fok közelébe a hőmérséklet, így talajmenti fagy, egyes helyeken gyenge fagy is előfordul.

Nyugat-Európát az Atlanti-óceán irányából újabb ciklonok érték el, melyek hatására a Brit-szigetek és Skandinávia térségében ismét borongósra, csapadékosra fordult az idő, melyhez erős, viharos szél is társul.

A Kárpát-medence térségének időjárását a köztes anticiklon határozza meg, így többnyire száraz, hűvös idő a jellemző, hajnalban többfelé fagypont közelébe, néhol az alá süllyedhet a hőmérséklet. Keddtől egyre inkább a nyugati ciklon előoldalára kerülünk, a magasban jelentős melegedés veszi kezdetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×