eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 14. szombat Roxána, Szeréna
Hárslevelű szőlőfürt a tarcali Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet egyik szőlőjében 2012. szeptember 27-én. Együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a tarcali kutatóintézet, melynek keretében megalakult az egyetem Borászati Mikrobiológiai Kihelyezett Tanszéke. Az együttműködés az oktatást és kutatást egyaránt érinti, a közös munka eredményeképpen az egyetemi tudás a borászati technológiák fejlesztésében hasznosul.
Nyitókép: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A tokaji borok nyertek ezen a versenyen

Közép- és Kelet-Európa legjobb borait 868 nevezett tétel közül, három napon át tartó vakkóstolón választották ki nemzetközi borszakértők.

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, amelynek eredményeit szombaton hirdették ki a budapesti Corinthia Hotelben megtartott Winelovers 100 Nagykóstolón.

Közép- és Kelet-Európa legjobb borait 868 nevezett tétel közül, három napon át tartó vakkóstolón választották ki nemzetközi borszakértők, köztük a világ legelismertebb szaktekintélyei, master of wine-ok, master sommelier-k, valamint az exportpiacok képviselői - közölték a szervezők.

Mivel az angolszász rendszert követő borversenyen nincs korlátozva a kiosztható érmek száma, minden, a megadott pontszámot elérő bor megkapta a medált, amit aztán feltüntethet a palackon.

A zsűri döntése alapján idén hat bor kapott nagyarany érmet, mindegyik Tokaj-Hegyalján készült: egy eszencia és két aszú mellett egy fordítás, egy száraz furmint és egy száraz hárslevelű.

A legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el. Ilyen magas pontszám nem volt még a verseny történetében - emlékeztet a közlemény.

A hordóban érlelt fehérbor kategória győztese Balassa István 2022-es Kakas Tokaji Furmintja lett, a reduktív fehérbor kategóriát Dóka Éva Pincészet 2021-es Hárslevelűje nyerte, a legjobb rozénak pedig a Szentpéteri Borpince 2023-as Néró Roséját választották.

A nevezett pezsgők közül a Kreinbacher Birtok Extra Brut Magnum 2019 bizonyult a legjobbnak, a gyümölcshangsúlyos vörösbor kategória élén Maul Zsolt 2020-as Creator Kékfrankosa végzett, a tanninhangsúlyos vörösborok közül pedig a Fritz Birtok 2020-as Primus Szekszárdi Prémium Cuvée-jét díjazta első hellyel a zsűri.

Az édesbor kategóriát a Matyisák 2008-as Tokaji Eszenciája nyerte, de a bírálók tíz szőlőfajta legjobb tételeit is megválasztották.

A legeredményesebb hazai borászat 6 aranyéremmel a tokaji Trifecta Wines lett. Az eseményen debütált Winelovers100 - A 100 Legjobb Magyar Bor magazin, amelyből a legjobb eredményeket elért magyar tételekről tudhatnak meg többet a borrajongók.

Az eredmények teljes listája a https://wineloverswineawards.com/2024-results linken böngészhető.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 14. 21:58
×
×
×
×