eur:
393.76
usd:
354.21
bux:
73200.13
2024. augusztus 23. péntek Bence
Child pouring water on himself.
Nyitókép: Getty Images/ AlesVeluscek

Itt az újabb, másodfokú hőségriasztás, hosszú lesz

Visszatér a kánikula, nincs vége a nyárnak augusztus 20-a után.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan másodfokú hőségriasztást rendelt el augusztus 24., szombat 00.00 órától augusztus 30., péntek 24.00 óráig.

Figyelmeztettek: a tartósan meleg időszak életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb. A magas hőmérséklet miatt kialakuló tünetek kezelésénél

legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék- és sópótlás.

A hőség okozta stressz a vérkeringés és a perifériás erek túlzott igénybevételéhez vezethet, ami elsősorban a szívet és a tüdőt érintő betegségekre, illetve a cukorbetegségre van kedvezőtlen hatással.

A túlzott meleg fokozza a szív munkáját, ami megterheli a szervezetet. A meleg a vér sűrűségét is növeli, különösen, ha a beteg sokat izzad, de nem iszik elég folyadékot. Mindez a véralvadás valószínűségét megnöveli, és fokozza a vérrögképződés kockázatát. Kánikulában gyakoriak a vérnyomásproblémák is. A meleg csökkenti a vérnyomást, vérnyomás-ingadozást okozhat, illetve felerősítheti a gyógyszerek hatását.

A fenti tünetek esetén, illetve ha a pulzus minden nyilvánvaló ok nélkül napokon keresztül szapora (nyugalmi állapotban 90-nél több), akkor mielőbb kardiológushoz kell fordulni. Érdemes a vérnyomást gyakrabban mérni, és probléma esetén a kezelőorvossal egyeztetni a gyógyszer adagolásáról.

A forró nyári napokon az inzulinnal kezelt és az egyéb gyógyszeres kezelésben részesülő cukorbetegeknek is fokozott óvatossággal kell eljárniuk. Esetükben különösen fontos a kellő mennyiségű folyadék bevitele, mert a kiszáradás hatással van a cukoranyagcserére. A folyadéknak szénhidrát-, koffein- és alkoholmentesnek kell lennie, mert ezek az anyagok vízhajtó hatásuk miatt megemelhetik a vércukorszintet. Fontos a vércukorszintet gyakrabban ellenőrizni, mert nagy melegben a szervezet több energiát fordít a test hűtésére, így gyakoribb a hirtelen vércukoresés, mint a hűvösebb időjárás esetén.

A gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyjuk a parkoló autóban! Még egy félárnyékban parkoló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Az egész országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. A tűzoltókat naponta 30-60 szabadban keletkező tűzhöz riasztják.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.23. péntek, 18:00
Polyánszky Zoltán
a Magyar Sakkszövetség elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×