eur:
394.65
usd:
353.69
bux:
73264.32
2024. augusztus 26. hétfő Izsó
Nyitókép: Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Több gyakori tévhitet is eloszlat a katasztrófavédelem – emberpróbáló kihívások előtt a tűzoltók

A nagy kánikulában akár a 70 Celsius-fokot is elérheti egy autó belső hőmérséklete, ezért nem szabad ott hagyni a gyermekeket vagy az állatokat, amíg ügyeket intézünk – mondta az InfoRádióban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Mukics Dániel hozzátette: tűzgyújtási tilalom van érvényben, ennek ellenére csak az elmúlt hétvégén 146 szabadban keletkező tűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére augusztus 30-án, pénteken 24 óráig. A tartós meleg életkortól függetlenül az egészségesek szervezetét is megviseli, de a krónikus betegek veszélyeztetettsége még nagyobb. A forróság miatt kialakuló tünetek kezelésénél a legfontosabb a test hűtése, valamint a folyadék és a só pótlása.

Az extrém melegben nemcsak a tűzoltóknak van jóval több feladata, hanem bizonyos szituációkban nekünk is sokkal jobban oda kell figyelnünk magunkra és egymásra. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az InfoRádióban elmondta: még mindig gyakran előfordul, hogy az emberek gyermekeket vagy háziállatokat hagynak a felforrósodó autóban, amíg ügyet intéznek, pedig ez életveszélyes is lehet.

Évente 20-40 esetben riasztják a tűzoltókat azért, mert a napon álló autóban találnak gyermeket vagy háziállatot.

Mukics Dániel hozzátette: nem mindig gondatlanság vagy felelőtlenség miatt történik a baj, ugyanis sokszor volt már rá példa, hogy véletlenül, magától záródott le az autó, a kulcs pedig benne maradt. Ha a nagy kánikulában zárt autóban látunk gyermeket, háziállatot, azonnal a 112-es segélyhívószámot kell hívni.

Ráadásul ha a napon parkol a kocsi, az üvegházhatás miatt nagyon gyorsan felmelegedhetnek az autók, és nem csak az extrém melegben történhet ez meg. Ugyanis attól, hogy például a külső hőmérséklet csak 20 Celsius-fok, a zárt autóban még 46 fokos meleg is kialakulhat, a nagy kánikulában pedig akár a 70 Celsius-fokot is elérheti egy autó belső hőmérséklete. Mukics Dániel kiemelte: ezért nagyon fontos, hogy soha ne hagyjunk az autóban senkit nagy hőség idején.

Ha félárnyékban parkolunk vagy félig leengedjük az ablakot, akkor is kialakulhat életveszélyes helyzet, mert ugyanúgy felmelegedhetnek a járművek.

A tűzoltó alezredes hangsúlyozta: ha azt látjuk, hogy valaki bajban van vagy rosszul lett, mindig a 112-es segélyhívószámot kell hívni. Nem javasolja, hogy például adott esetben betörjük a jármű ablakát, mert később ebből felelősségi viták is kialakulhatnak. Az érintettek kiszabadítása és ellátása a szakemberek feladata, ezek a teendők szaktudást igényelnek.

A tűzoltóknak például speciális üvegtörő kalapácsuk van, aminek a használatával nem robban be úgy a kocsi ablaka, illetve nem szállnak szét úgy az üvegszilánkok, mint hogyha kővel törnék be az üveget. Ilyen esetekben a tűzoltók mindig az autóban tartózkodótól legtávolabbi oldalüveget törik be.

Mukics Dániel azt javasolja, hogy kánikulában

ne hagyjunk a kocsiban öngyújtót és spray-ket sem, mert bármikor felrobbanhatnak.

Figyelmeztetett, hogy a nagy melegben a szabadtéri tüzek kockázata is megemelkedik, csak az elmúlt hétvégén 146 szabadban keletkező tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Pénteken 37, szombaton 41, vasárnap pedig 68 ilyen tűzeset volt. A Békés vármegyei Nagyszénáson például 80 hektáron égett a száraz fű pénteken.

A házkéményt is folyamatosan figyeljük!

Mint mondta, jelenleg az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, erdőkben, illetve erdők 200 méteres körzetében tilos tüzet gyújtani.

A hőségben ugyancsak életveszélyt jelenthet a légdugó. A nagy melegben ugyanis megnő a szén-monoxid kialakulásának az esélye, és ilyenkor a kéményekben légdugó keletkezhet. A magas hőmérséklet hatására bármikor felforrósodhat a kémény, viszont annak alsó, épületen belüli része hideg marad. A hideg levegő pedig adott esetben beszorulhat a kéménybe, és amikor például vizet melegítünk a lakásban, akkor a füstgáz nem tudja maga előtt kilökni a beszorult hideg levegőt. Így alakulhat ki a légdugó, aminek következtében a füstgáz visszaáramlik, és szén-monoxid keletkezik. Ezért nagyon fontos, hogy szereljünk fel szén-monoxid-érzékelőt a nyílt égésterű vízmelegítő mellé.

Mukics Dániel elmondta: június elseje óta 214-szer riasztották a magyar tűzoltókat szén-monoxid-érzékelők jelzése miatt, és

eddig tizenegy személy szenvedett szén-monoxid-mérgezést az idei nyáron.

A szóvivő tájékoztatása szerint a felsorolt esetek közül a nagy hőségben az autóban hagyott gyermekek, állatok száma csökkenő tendenciát mutat idehaza, a szén-monoxid miatti riasztások mennyisége stagnál, míg a szabadtéri tüzek száma emelkedik.

A tűzoltók számára rendkívül megterhelő ez az időszak, hiszen védőruhában, több mint 25 kilós felszerelést cipelve dolgoznak, gyakran a tűző napon. A tűz közvetlen közelében akár 100 Celsius-fokot meghaladó hőmérséklet is lehet. „Ilyen kőkemény fizikai munkát végezni igencsak emberpróbáló feladat, éppen ezért az ilyen időszakokban gyakrabban gondoskodunk a tűzoltók váltásáról. Ha valahol elhúzódó káresemény van, és hosszabb időn át kell beavatkozni, akkor nemcsak védőitalt biztosítunk a számukra, hanem sűrűbben is váltjuk őket” – fogalmazott Mukics Dániel.

(A nyitóképen: tűz keletkezett augusztus 13-án délután Karcagon, egy József nádor úti, elektronikai hulladék feldolgozásával foglalkozó cég telephelyén.)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A Keletiben jól haladnak a munkálatokkal, de az észak-balatoni vonal teljesen leállt

A Keletiben jól haladnak a munkálatokkal, de az észak-balatoni vonal teljesen leállt

Várhatóan kedd délelőtt állhat helyre a vasúti forgalom a Keleti pályaudvaron, azt követően, hogy vasárnap este a pályaudvar előtt kisiklott a Claudiopolis Kolozsvárról közlekedő Intercity vonat öt személykocsija – számolt be az InfoRádióban Váczi Viktor, a MÁV helyettes szóvivője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.26. hétfő, 18:00
Csizmazia Gábor
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 26. 16:05
×
×
×
×