eur:
396.37
usd:
366.32
bux:
72853.41
2024. augusztus 2. péntek Lehel
75-ös trolibusz. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Ilyen se volt még Budapesten: az utasok dönthetik el, merre járjon a 75-ös troli

Augusztus 17-től már Kőbánya-alsó vasútállomásig közlekednek a 75-ös trolik. A pontos útvonalról a járatot használók szavazhatnak majd több hónapon át. A részleteknek az InfoRádió járt utána.

"Az célunk, hogy minél több dízelbuszt kicseréljünk zéró emissziós, elektromos járművekre, és erre a troli kitűnő megoldás. A 75-ös trolibusz vonalát a stadionoktól meghosszabbítjuk Kőbánya alsó vasútállomásig. Ezt meg lehet tenni új vezeték építése nélkül is, mivel a korszerű járművek már részben képesek az akkumulátoraikkal is haladni" - nyilatkozta Balogh Samu várostervező.

A főpolgármester kabinetfőnöke azt is elmondta, hogy ez egy kísérleti időszak, amely alatt a BKK várja majd az utasok visszajelzéseit. Több útvonal-variációt is ki fognak próbálni, és a vélemények alapján dől majd el a végleges útvonal és menetrend.

"A lényeg az, hogy egy újabb kerületet hódítanak meg a trolik" - hangoztatta a kabinetfőnök.

A városvezetés hosszabb távú célja, hogy Kőbányán még több dízelbuszt lehessen trolira cserélni. Balogh Samu közölte: a tervek között szerepel például a 9-es busz kiváltása elektromos járművekkel. A további hálózatfejlesztésekhez uniós forrásokat is felhasználna a főváros. Ha pedig lesz több felsővezeték, akkor szükség lesz több trolibuszra is. Ugyanis a nemrég forgalomba állított 48 új trolival csak az elöregedett járműveket pótolták.

A dízelbuszok leváltása érdekében a BKK elindított egy nagy közbeszerzést, 160 darab troli megvásárlása érdekében. "Ezeket akkor tudjuk megvenni, ha lesz rá forrás. Bízunk benne, hogy a következő években nem csak az infrastruktúra-fejlesztésre, de a járművásárlásra is lesz pénzünk" - tette hozzá Balogh Samu.

A 75-ös troli utasainak véleményét augusztus 17-től több hónapon át várják a BKK weboldalán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: Kós Hubert nyomasztó teherrel érkezett

Sós Csaba: Kós Hubert nyomasztó teherrel érkezett

Kós Hubert olyan fiatal, aki példakép lehet, és nem csak azért, mert olimpiai bajnok lett – mondta a párizsi játékok első magyar aranyérmeséről az úszóválogatott szövetségi kapitánya.

Seremet Sándor: megváltozott, mit ért Ukrajna győzelem alatt

Novemberben újabb békekonferenciát szervez Ukrajna, amire ezúttal Oroszországot is meghívná – jelentette ki az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij sajtóhírek szerint arról is beszélt, hogy ha "az ukrán nép is akarja", szóba kerülhet a területekről való lemondás, de erről elnökként ő nem dönthet. A helyzet értékelésére Seremet Sándort, a Magyar külügyi Intézet vezető kutatóját és az Eurázsia Központ szakértőjét kérte az InfoRádió.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×