eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária
Utasok a Csíksomlyóra tartó zarándokvonat indulása előtt a budapesti Keleti pályaudvaron 2023. május 26-án. A vonat mintegy 400 zarándokot visz a csíksomlyói búcsúba.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Zarándokok indultak Budapestről Csíksomlyóra

Elindult a 11. Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói pünkösdi búcsúra a Keleti pályaudvarról.

Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára az indulás előtt azt mondta, a zarándokút 11. alkalommal hirdeti, hogy a magyarság őrzi, megvallja és védi a keresztény hitet. Erre a mostani zavaros, kiszámíthatatlan világban nagy szükség van - tette hozzá. A zarándoklat a közösséget is megerősíti, és hitet ad neki - fogalmazott az államtitkár. Azzal köszönt el, hogy a zarándokvonat legyen az életbe, a reménybe és a jövőbe vetett hit zarándokvonata.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt kérte a résztvevőktől, hogy a zarándokúton az emberek, a közösségek és a nemzetek közötti békéért és békességért imádkozzanak. Külön kiemelte, hogy Szlovákia miniszterelnökéért, a szerdai napon meglőtt Robert Ficóért és a szlovák nemzetért is imádkozzanak.

Nem mindegy, hogy mi történik egy olyan keresztény országban, amelyben az értékek azonosak Magyarország értékeivel, és nem mindegy, hogy ki vezeti azt az országot - fogalmazott. Hozzátette, hogy évtizedekig sok probléma terhelte a két ország kapcsolatát, de

mára a barátság és az együttműködés a jellemző.

Soltész Miklós azt is kérte a résztvevőktől, hogy a magyar-román közösségekért, barátságért is imádkozzanak az úton. Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a vasúttársaság a Misszió Tours-szal együttműködésben, 2011 óta 30 zarándokvonatot és mintegy 23 ezer utast szállítottak belföldi és nemzetközi zarándokhelyekre. Idén a Boldogasszony zarándokvonat 12 kocsijában 700 zarándok utazik "a magyarság egyik legfontosabb találkozójára" - tette hozzá.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke azt emelte ki köszöntőjében, hogy szervezésükben idén 300 középiskolás utazik a vonattal. A hazai, a határon túli, felvidéki és kárpátaljai fiatalok mellett sokan érkeztek a távoli diaszpórából, Brazíliából, Új-Zélandról, Ausztráliából - ismertette.

A fiatalokat azzal indította útnak, hogy a zarándoklat biztosítsa számukra a nemzeti összetartozás megélésének élményét, és

közösen imádkozzanak a békéért, Magyarországért és Európáért.

Felföldi László pécsi megyéspüspök is a béke fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében. Úgy fogalmazott, a fiatalok az új béke teremtői. Varga Lajos, a váci egyházmegye segédpüspöke is köszöntötte a résztvevőket, és megáldotta a vonatot, az utasokat és a zarándoklatot.

Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×