eur:
384.98
usd:
354.15
bux:
68331.05
2024. május 21. kedd Konstantin
Fürdőzők a Balatonban Fonyódnál, a bélatelepi strandon 2022. július 21-én.
Nyitókép: MTI/Varga György

Váratlan fordulat a Balatonon – örülhetnek a strandolók

Fonyódon nagy egyetértés született az önkormányzat és a civilek között, így nem cserélik el a másfél kilométeres partszakaszt egy értéktelenebb területre.

Elérték a tiltakozók a céljukat, nem adja át a fonyódi önkormányzat az Erzsébet-tábor mellett húzódó másfél kilométeres szabadstrandot az államnak - számol be róla az ATV. Az eset miatt többször is tiltakoztak a helyiek, és jelezték, nem teheti meg az önkormányzat, hogy egy ilyen mérető strandszakaszt enged lezárni és a fürdőzőktől elvenni.

Az Erzsébet tábort üzemeltető alapítvány vezetője korábban már kész tényként közölte, hogy ők kapják meg a parti sávot.

A területcseréről szóló szándéknyilatkozat már 2022-ben megszületett, eszerint az értékes fonyódi parti sáv egy lényegesen értéktelenebb területért cserébe állami kézbe került volna. Minderre az volt az indoklás, hogy így az Erzsébet tábor lakói biztonságosabban tudnak a Balatonban fürdeni. Az önkormányzat most felülbírálta a döntést.

A csatornának azt nyilatkozta Erdei Barnabás alpolgármester, hogy a képviselőtestületben sokat beszéltek a cseréről, mivel a város fejlődési lehetőségeit, de a fonyódiak érdekeit is képviselniük kell. Rendkívüli testületi ülésen döntöttek úgy, hogy nem támogatják az ingatlancserét.

Mint írják, a tiltakozók szerint, amit ők elértek Fonyódon, az a Balaton parti lezárásokkal kapcsolatban minta lehet a többi településen is.

Egy helyi civil, Németh Helga úgy fogalmazott: megvédték a szabad partjukat, és úgy véli, ez az első lépés afelé, hogy az önkormányzatok és a lakosság a jövőben fellépjen a dolog ellen. Mint mondta, "nem vehetik el tőlünk, nem vehetik el Magyarországtól a szabad Balaton-partot".

A lap hozzáteszi, a fonyódi közgyűlésben a témához hozzászóló képviselők ugyanazokat az érveket hozták fel a tranzakció kapcsán, amit a tiltakozók hangoztattak, ezért már a napirend tárgyalása közben egyértelmű volt, hogy a képviselők elutasítják a telekcserét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

Új csúcsra ugrott a forint az MNB-döntés bejelentése előtt

A hétfői magyar munkaszüneti nap után kedden reggel háromhavi csúcsra ugrott a forint 385,3 közelében az euróval szemben, aztán délben 385-ig jutott, miközben régiós versenytársa, a lengyel zloty bő négyéves csúcson jár a folyó fizetési mérleg helyzet javulása, illetve az EU-pénzek kiszabadítása miatt. Ma az MNB dönt a kamatokról, a Portfolio elemzői felmérése egyöntetűen 50 bázispontos vágást vetít előre 7,25%-ra. Ezzel együtt is fontos lesz figyelni a délutáni döntésre és az ahhoz társított üzenetekre. Még ezt megelőzően Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter keményen bírálta a jegybanki vezetést a versenyképességi stratégia bemutatása után, és az együttműködés hiányát rótta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×