eur:
389.38
usd:
363.17
bux:
68131.85
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Innen megtudja, kellene-e tűzoltókészülék a járművébe

A buszon például a sofőrkabin mögött kell lennie egy 3 kilós ABC-készüléknek, ha viszont a busz 30 személyesnél nagyobb, "ugrik" a szabály.

A Vezess.hu-n jelentetek meg a tűzoltóságra hivatkozva információk arról, hogy milyen járművön hogyan kötelező tűzoltókészüléknek lennie, bizonyos helyzetekben természetesen a legfontosabb információ az, hogy hol.

Íme pontokba szedve a legfrontosabbak:

  • buszon a sofőrkabin mögött van a készülék, 30 személyig 3 kilós, 100 személyig 6 kilós ABC-poroltó kell, ennél nagyobb buszokon a "12+" tonnás szabály érvényes
  • ha a jármű 3,5-12 tonnás, akkor minimum 6 kilós ABC-poroltó kell
  • ha 12 tonnásnál nehezebb a jármű, egy 12 kilós vagy két 6 kilós kell

Az ABC a készüléken a tűzosztályokat jelzi. (A - szilárd anyagok tüze, B - folyadék tüze, C - gázok tüze.)

A porral oltó készülék helyettesíthető például habbal oltó tűzoltó készülékkel is, ha az oltási teljesítménye megegyezik. Egy liter hab oltásteljesítménye nagyjából megfelel egy kilogramm poréval, így ha a szabály például 6 kilogrammos porral oltó tűzoltó készüléket ír elő, helyettesíthető egy 6 literes habbal oltóval.

A tűzoltókészüléken elhelyezett nyomásmérő óra mutatójának a zöld tartományban kell lennie. Legalább évente egyszer meg kell nézni, hogy van-e rajta sérülés, jó-e benne a nyomás. Ha húsz évnél öregebb a készülék, az már nem tartható készenlétben.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×