eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Sunrise shot of the Hungarian parliament in Budapest with a reflection in Danube
Nyitókép: photo by Miroslav Petrasko/Getty Images

Parlamenti hétfő - Rengeteg kérdése lesz az ellenzéknek

Hétfőn ismét összeül az Országgyűlés. Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten.

Az Országgyűlés plenáris ülése hétfőn délelőtt 11 órakor napirend előtti felszólalásokkal kezdődik. Határozathozatalok ezúttal nem lesznek, kérdések és azonnali kérdések azonban igen.

A Fidesz–KDNP-sek a többi között a magyar uniós elnökségről és a Gondosóra programról szeretnének többet megtudni. Az ellenzék egyebek mellett a lakáshelyzetről, az állami gondozottak zsebpénzéről, a csecsemők ingyenes SMA-szűréséről, a koronavírus-járványból visszamaradt lélegeztetőgépek értékesítéséről, a gyermekszegénységről, a speciális nevelési igényű gyermekek utazási támogatásáról, a termőföldek védelméről, a kegyelmi botrányról, az akkumulátorgyárakról, a HÉV-ek felújításáról, a kisiskolák sorsáról és a méhészek problémáiról faggatja a kormányt.

Utóbbiról azóta vitatkoznak sokat, mióta a kormány újra engedélyezte az ukrán méz behozatalát. „Az ukrán méz letöri a felvásárlási árakat, melyek következtében azok a termelési költség alá kerülnek, és így már eladni sem éri meg az első osztályú magyar mézet” – sérelmezte korábbi parlamenti felszólalásában Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselője. A kormány szerint a problémát nem az ukrán, hanem a kínai méz okozza – mondta Nagy István agrárminiszter. „A karácsonyi ünnepi főszezonban is tartottuk a tilalmat, a méhészeti ágazattól februárban azonban olyan jelzéseket kaptunk, hogy a vegyes méz elfogyott, illetve az adott piaci áron nem eladó. A tilalmi intézkedést azért vontuk vissza, hogy a mézágazat ne omoljon össze” – magyarázta.

Néhány parlamenti bizottságnak is akad dolga a héten

Az igazságügyi bizottság kedden 28 ellenzéki indítványt tárgyal meg, amelyek egyebek mellett a közvetlen államfőválasztásról, a köztársasági elnök kegyelmi döntéseinek nyilvánosságáról, a végrehajtói tevékenységről, a méltóságteljes életvégi döntésekről és a gyermekvédelmi rendszer megreformálásáról szólnak.

A népjóléti bizottság keddi napirendjén egyebek mellett az ápolási díjjal, a szociális ellátással, a tömeges kihűlések megelőzésével, a kórházi fertőzések visszaszorításával, a lakhatási válsággal, a véradással, a családi pótlékkal, a menstruációs szegénységgel és a gyermekvédelemmel összefüggő előterjesztések szerepelnek.

A honvédelmi és rendészeti bizottság szerdán a tűzoltókat, a lőfegyvertartókat és a kéményseprőket érintő javaslatokat tárgyal meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×