eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter beszédet mond az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont elkészülte alkalmából tartott rendezvényen Szegeden 2023. szeptember 14-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Bóka János az Arénában: hamarosan bejelenti újraindulását Ursula von der Leyen

Az európai uniós ügyekért felelős miniszter szerint csak idő kérdése, hogy az Európai Bizottság elnöke bejelentse újraindulási szándékát. Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: Ursula von der Leyen az elmúlt évek kudarcos politikájának szimbóluma, a magyar kormány ezért egy valódi jobboldali megerősödésben bízik. A teljes beszélgetés szerda este 6-kor hallható.

"A dolgok jelenlegi állása szerint csak idő kérdése, hogy mikor jelenti be újraindulási szándékát" – közölte az InfoRádió szerda este 6-kor adásba kerülő műsorában Bóka János európai ügyekért felelős miniszter. Szerinte az is csak idő kérdése, hogy az Európai Néppárt mikor jelenti be, hogy Ursula von der Leyent támogatja az újrázásban.

"Fel kell tenni azt a kérdést, hogy annak a politikának a megújítását, amely meghatározó területeken volt kudarcos az elmúlt öt évben, hogyan tudja egy olyan személy képviselni, aki egyébként ennek a politikának a szimbóluma volt az elmúlt ciklusban" – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy volt már csúcsjelölti rendszer és meg is bukott, ilyen környezetben ki lehet-e "szagolni" a politikai klímát, azt mondta, az ő tapasztalatai szerint a választási eredmények sem jelezhetők előre teljes bizonyossággal, ez talán a választások szépsége is.

"És nyilván a választások eredményeinek tükrében látjuk azt, hogy milyen politikai erőtér alakult ki.

A mi reményünk az, hogy jobboldali megerősödés fog történni, és ez nem egyszerűen jobboldali megerősödés lesz, hanem a valódi jobboldali európai alternatívát kínáló pártok megerősödése.

Azt pedig, hogy ennek milyen személyi következményei lesznek, most bele sem mennék. Teljesen egyértelmű, hogy az ilyen tárgyalásokból sohasem azok a személyek kerültek ki meghatározó jelöltként, akik meghatározó jelöltként a tárgyalásokra belementek, így ebbe most nem is érdemes még belemenni."

A magyar politika szerinte ma egy pólusképző erő az Európai Unióban; a kormánypártok egy koherens és vonzó alternatívát kínálnak, ezért "az új európai jobboldal megszervezésében is kulcsszerepük lesz".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×