eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 2. szombat Lujza
Budapest, 2015. március 29. Pátzay Pál szobrászművész 1965-ben felavatott Lenin szobra a Memento Park, más néven Szoborpark Múzeum főbejárati kulisszafalának egyik boltívében. A négyméteres bronz szobor 1989-ig a XIV. kerületi Felvonulási téren állt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Lenin élt, él és élni fog – így gondolkodnak a magyarok a kommunizmusról

A magyarok 52 százaléka szerint a kommunizmus alapvetően jó gondolat, csak a megvalósítás volt rossz, ugyanakkor Lenint felelősnek tartják a tömeggyilkosságokért – derítette ki a Nézőpont Intézet és a Kommunizmuskutató Intézet közös közvélemény-kutatása.

Száz éve, 1924. január 21-én halt meg Lenin, aki az elvtársaival – német pénzen – a korszak legsikeresebb titkosszolgálati akciójának keretében hajtotta végre a nagy októberi szocialista forradalmat, ami nem volt sem nagy, sem októberi, sem forradalom, viszont minden idők egyik legborzalmasabb diktatúrájához vezetett. Ebből az alkalomból készült a felmérés – mondta az InfoRádióban Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

A magyarok többsége (52 százalék) felelősnek tartja Lenint a tömeggyilkosságokért, háromnegyedük (76 százalék) pedig nem ért egyet azzal, hogy szobrokat állítanak a kommunista diktatúra alakjainak Nyugat-Európában, például az Európai Bizottság korábbi vezetője, Jean-Claude Juncker – szintén német pénzen – Marx-szobrot avatott.

A közvélemény-kutatás legérdekesebb része, hogy sokan máshogyan ítélik meg a kommunizmus eszméjét és annak megvalósítását

– tette hozzá az igazgató. A válaszadók 52 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy „a kommunizmus alapvetően jó gondolat, csak a megvalósítás volt rossz”, míg 37 százalékuk nem tud ezzel azonosulni, utópiának tartja, aminek a megvalósítása elképzelhetetlen.

„Ezzel szembesülhetünk, leginkább a Nyugaton, gondoljunk csak az Egyesült Államokra, ahol a Demokrata Párt vezetése is igazából ebbe az irányba kezdett eltolódni – jegyezte meg Fekete Rajmund. – Tulajdonképpen egyértelműen kijelentik, hogy a szocializmus, a kommunizmus alapvetően egy jó gondolat volt, csak a gyakorlati megvalósítás során történt egy kis hiba.” A történész szerint ez kicsit arra hasonlít, amit egyszer egy amerikai szerző mondott Elizabeth Taylor nyolc házasságát illetően: „A remény felülkerekedett a józan ész politikáján.”

A Nézőpont Intézet és a Kommunizmus Kutató Intézet reprezentatív felmérése január 15. és 17. között készült, ezer ember telefonos megkérdezésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Életbe lépett az EU legszigorúbb idegenrendészeti szabályrendszere

Március elsejétől kell alkalmazni Magyarországon az új idegenrendészeti szabályrendszert, amely január elején lépett hatályba. A törvény célja az, hogy migránsok még vendégmunkásként se érkezhessenek hazánkba, akik pedig itt vannak, azok ne vehessék el a magyarok munkáját.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×