eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Budapest, 2015. március 29. Pátzay Pál szobrászművész 1965-ben felavatott Lenin szobra a Memento Park, más néven Szoborpark Múzeum főbejárati kulisszafalának egyik boltívében. A négyméteres bronz szobor 1989-ig a XIV. kerületi Felvonulási téren állt. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Lenin élt, él és élni fog – így gondolkodnak a magyarok a kommunizmusról

A magyarok 52 százaléka szerint a kommunizmus alapvetően jó gondolat, csak a megvalósítás volt rossz, ugyanakkor Lenint felelősnek tartják a tömeggyilkosságokért – derítette ki a Nézőpont Intézet és a Kommunizmuskutató Intézet közös közvélemény-kutatása.

Száz éve, 1924. január 21-én halt meg Lenin, aki az elvtársaival – német pénzen – a korszak legsikeresebb titkosszolgálati akciójának keretében hajtotta végre a nagy októberi szocialista forradalmat, ami nem volt sem nagy, sem októberi, sem forradalom, viszont minden idők egyik legborzalmasabb diktatúrájához vezetett. Ebből az alkalomból készült a felmérés – mondta az InfoRádióban Fekete Rajmund, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója.

A magyarok többsége (52 százalék) felelősnek tartja Lenint a tömeggyilkosságokért, háromnegyedük (76 százalék) pedig nem ért egyet azzal, hogy szobrokat állítanak a kommunista diktatúra alakjainak Nyugat-Európában, például az Európai Bizottság korábbi vezetője, Jean-Claude Juncker – szintén német pénzen – Marx-szobrot avatott.

A közvélemény-kutatás legérdekesebb része, hogy sokan máshogyan ítélik meg a kommunizmus eszméjét és annak megvalósítását

– tette hozzá az igazgató. A válaszadók 52 százaléka egyetért azzal az állítással, hogy „a kommunizmus alapvetően jó gondolat, csak a megvalósítás volt rossz”, míg 37 százalékuk nem tud ezzel azonosulni, utópiának tartja, aminek a megvalósítása elképzelhetetlen.

„Ezzel szembesülhetünk, leginkább a Nyugaton, gondoljunk csak az Egyesült Államokra, ahol a Demokrata Párt vezetése is igazából ebbe az irányba kezdett eltolódni – jegyezte meg Fekete Rajmund. – Tulajdonképpen egyértelműen kijelentik, hogy a szocializmus, a kommunizmus alapvetően egy jó gondolat volt, csak a gyakorlati megvalósítás során történt egy kis hiba.” A történész szerint ez kicsit arra hasonlít, amit egyszer egy amerikai szerző mondott Elizabeth Taylor nyolc házasságát illetően: „A remény felülkerekedett a józan ész politikáján.”

A Nézőpont Intézet és a Kommunizmus Kutató Intézet reprezentatív felmérése január 15. és 17. között készült, ezer ember telefonos megkérdezésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×