eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: byd

Szegedre költözik a világ legnagyobb elektromos autógyártója - a nap hírei

Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromos autógyártója, a kínai BYD. Nagyon közel a végleges megállapodás a budapesti repülőtér visszavásárlásáról – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Csehországban nemzeti gyásznapot hirdettek szombatra a prágai lövöldözés miatt, az áldozatok száma 15-re emelkedett.

Szegeden építi meg első európai üzemét a világ legnagyobb elektromos autógyártója, a kínai BYD - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter azt mondta: ez a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházása lesz, amellyel több ezer új munkahely jön létre. A BYD nem akkumulátorokat, hanem elektromos autókat állít majd elő Magyarországon.

Nagyon közel a végleges megállapodás a budapesti repülőtér visszavásárlásáról – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Az állam több tételből biztosította a forrást: összesen több mint 700 millió eurót az Erste Bankban és a Yettelben meglévő tulajdonrész eladásából és az Alfa és az Union biztosítóban meglévő állami részesedés csökkentéséből, továbbá folyamatban van a Magyar Posta Életbiztosítóban és a Magyar Posta Biztosítóban meglévő 66,9 százalékos állami tulajdonrész értékesítése is.

Szaporodnak a biztató eredmények a gazdaságban, de hátradőlni még nem lehet - mondta a gazdaságfejlesztési miniszter a Világgazdaságnak adott interjújában. Nagy Márton szerint a válság nem elmúlik, hanem le kell azt küzdeni: versenyképesebbé, hatékonyabbá, digitalizáltabbá és zöldebbé kell válnia a gazdaságnak.

Bővíti a Széchenyi Kártya Programot a kormány, hogy erősítse a kisvállalkozásokat. A 4 intézkedést januártól hirdeti ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Különböző szektorok vállalkozásai számára a maximálisan felvehető hitelösszegek nőnek.

Csaknem 4 ezerrel csökkentette a kormány a lakossági napelemes pályázat nyerteseinek számát a korábbi brüsszeli vállalásához képest – írja a Portfolio az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott anyagok alapján. Az így felszabaduló 21 milliárd forint támogatást középületek energiahatékonysági fejlesztésére szánja a kormány.

Már 39 új projekt indult el, amióta tavaly az Országgyűlés elfogadta a geotermikus energia kutatásának, kinyerésének és hasznosításának új jogszabályi kereteit. Az Energiaügyi Minisztérium közleménye kiemeli, hogy a földhő megújuló energiaforrásként nagyrészt korlátlan és folytonos energianyereséget jelent az abba befektető országok számára.

Megkezdődött a gázkitermelés a kazahsztáni Rozskovszkij-mezőn a Mol részvételével. A társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölte: a sikeres termelés-indítás a magyar, kazah és kínai partnerek szoros együttműködésének eredménye.

Novemberben tovább emelkedett a kórházak tartozása októberhez képest, és csaknem 97,8 milliárd forintot tett ki. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára az Economx című lapnak azt mondta: az egyetemi klinikákkal és az egyházi intézményekkel együtt a tartozásállomány elérte a 130 milliárd forintot.

Már több mint 340 ezer gyermek rendelkezik Babakötvénnyel. A Start-számlákon 270 milliárd forintot tartanak nyilván. Az összeg az előző év átlagos inflációja felett 3 százalékkal kamatozik, a befizetések mellé 2022 óta duplájára emelt kormányzati támogatás is jár.

15-re emelkedett a prágai lövöldözés halálos áldozatainak száma, miután a kórházba szállítás után meghalt egy áldozat. Csehországban holnapra nemzeti gyásznapot hirdettek. Egy 24 éves diák csütörtök délután a prágai Károly Egyetem bölcsészkarán 14 embert megölt, köztük 3 külföldit, 25-öt megsebesített, 10 sérült állapota volt súlyos, közülük egy a kórházban meghalt. A lövöldöző öngyilkos lett. A fiatal férfit gyanúsítják egy férfi és két hónapos kislánya, továbbá saját apja meggyilkolásával is. A magyar külügyi tárca nem tud magyar áldozatról. A prágai rendőrség közölte: őrizetbe vettek 4 embert, akik lövöldözést, emberek megölését tervezték.

Szlovákiában jóváhagyta a 2024-es költségvetést a pozsonyi parlament. A jövő évi büdzsé a tervezettnél alacsonyabb, 5,9 százalékos GDP arányos hiánycélt vetít előre.

Az Európai Unió áramfejlesztőket, Hollandia 18 F-16-os vadászgépet küld Ukrajnának. Az Európai Bizottság a Lengyelországban tárolt uniós készletből 500 áramtermelőt juttat a háborúban álló országnak, hogy a téli időszakban megerősítse energiaügyi ellenálló képességét. A NATO főtitkára szerint egy interjúban kijelentette: Ukrajna most közelebb van a szövetséghez és az európai közösséghez, mint valaha.

Felszámolta a Hamász vezetőinek gázavárosi alagútrendszerét az izraeli hadsereg. Katonai szóvivők szerint Izrael átvette az irányítást Gázaváros Rimal nevű negyede felett. Eközben egy közeli munkatársát küldte a Szentföldre karácsonyra Ferenc pápa. Az Apostoli Alamizsnahivatal vezetőjének célja a békéért folytatott ima.

Japán lazított önkéntes fegyverembargóján és rakétákat küld az Egyesült Államoknak. A döntés 2014 óta az első jelentős változtatás az ország fegyverexport-politikájában.

Németországban fennakadások vannak a vasúti közlekedésben a vihar miatt. A Hamburgból és Hannoverből Frankfurtba, illetve Münchenbe tartó járatok közül sokat töröltek, a Hamburgból Kielbe és Flensburgba tartó járatok pedig egyáltalán nem közlekednek.

Belgiumban karácsonyi vásározókra dőlt egy 20 méteres fenyőfa, egy ember meghalt. A fenyőt az erős széllökések döntötték fel, a rendőrség gondatlanság miatt indított nyomozást.

Felkerült az Oscar díjra jelöltek 15-ös shortlistjére Buda Flóra Anna 27 című animációs filmje. A listáról végül 5 film kerül majd be az Oscar-díj jelöltjei közé. Az alkotás korábban megnyerte a 76. cannes-i filmfesztivál legjobb rövidfilmért járó Arany Pálma-díját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×