eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Magyarországon a második legkisebb az EU-ban az egy főre jutó fogyasztás – a nap hírei

Ukrajna csatlakozási folyamatát nem, a pénzfelvételt viszont megakadályozta a magyar kormányfő az uniós csúcson. Pogány Juditot választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai.

Ukrajna csatlakozási folyamatát később még meg lehet állítani, a pénzfelvételt viszont most kell megakadályozni – igy indokolta a miniszterelnök az uniós csúcson hozott döntéseket. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban azt mondta, azért nem akadályozta meg a csatlakozási tárgyalások megkezdését, mert Magyarország ezzel nem veszít semmit, a végső szót úgyis a nemzeti parlamentek mondják majd ki a kérdésben. A miniszterelnök a szavazás idején elhagyta a termet. Az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatást és a többéves pénzügyi keret módosítását ugyanakkor a kormányfő megakadályozta, amit azzal indokolt, hogy a többi tagállam újabb közös hitelt akar felvenni.

Az Európai Tanács elnöke történelmi pillanatnak nevezte, hogy a tagállami vezetők megszavazták Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Charles Michel, a testület elnöke a brüsszeli csúcstalálkozó után közölte: a jövő év elején újra tanácskozik Ukrajna támogatásáról az Európai Tanács, a költségvetés féléves felülvizsgálatával összefüggésben.

Magyarországon a második legkisebb az Európai Unióban az egy főre jutó fogyasztás – derül ki az Eurostat felülvizsgált statisztikájából. Magyarországon az egy főre jutó fogyasztás az uniós átlag 71 százaléka, ez 1 százalékpontos lefelé történő módosítást jelent. Már csak Bulgária mutatója kisebb a magyarnál, 69 százalék. A régióban Horvátország 76, Szlovákia 77 százalékos, Csehország 83, Románia 86, Lengyelország 87 százalékkal szerepel a listában.

Az egy évvel korábbihoz viszonyítva 0,1, az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedett az építőipari termelés volumene októberben. Az év első tíz hónapjában 4,2 százalékos volt a csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatai szerint a legnagyobb súlyú ágazat, a speciális szaképítés termelése 8,9 százalékkal visszaesett. Az új szerződések volumene 11,7 százalékkal csökkent.

Változik a falusi csok, a tervezett módosításokat társadalmi egyeztetésre bocsátotta a kormány. A javaslat szerint módosulhat a hitel összege és az igényléshez szükséges tb-jogviszony hossza is. A Bankmonitor azt írja, hogy a jogszabálytervezet szerint minden esetben 2 év folyamatos tb-jogviszonyra lehet majd szükség a falusi csok igényléséhez. Most még fél éves jogviszonnyal is elérhető bizonyos konstrukció.

Jelentősen csökkennek a nem lakossági fogyasztók villamos energia rendszerhasználati díjai. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozata értelmében január 1-jétől az átviteli díj átlagosan 30 százalékkal kerül kevesebbe. A határozat alapján a lakossági fogyasztók által fizetett rendszerhasználati díjak összességében nem változnak.

Enyhíti a szélkerekek telepítésének jogszabályi feltételrendszerét a kormány – közölte az Energiaügyi Minisztérium. Az előírt védőtávolság a társadalmi egyeztetésre induló javaslat szerint az európai gyakorlathoz igazodva 700 méterre csökken. Kivételt képeznek a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás megvalósítására szolgáló ipari területek.

Magyarország részt vesz a német Panther harckocsik fejlesztésben - jelentette be a honvédelmi miniszter, miután aláírta az erről szóló szerződést a Rheinmetallal. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta, hogy hetven magyar mérnök fog dolgozni a projekten éveken keresztül. A miniszter szerint ez Magyarországnak nagyon komoly előnyökkel jár.

Jövőre is kapnak rezsitámogatást a rászoruló idősek Budapesten a fővárostól - közölte főpolgármester. Karácsony Gergely ismertetése szerint január elsejétől is egyszerűsített formában biztosít az önkormányzat évi 48 ezer forint rezsitámogatást azoknak a budapesti nyugdíjasoknak, akiknek havi ellátása nem haladja meg a 125 ezer forintot.

Pogány Judit Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt választották a nemzet színészévé a cím jelenlegi birtokosai. Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére választották meg a nemzet színészei. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik.

Újabb izraeli túsz holttestét azonosította az izraeli hadsereg a Gázai övezben. A 28 éves férfi családját értesítették, de a hadsereg nem részletezte halálának körülményeit. Jelenleg 134 Izraelből elrabolt túsz van a Hamász és más iszlamista szervezetek fogságában a Gázai övezetben, 20 embert megöltek.

Befejezték kamionos blokádjukat a szlovák-ukrán határon a szlovák fuvarozók. A lépést a minden oldalról rájuk nehezedő rendkívül nagy nyomással indokolták a szervezők. A Szlovák Szállítmányozók Uniója december elsején kezdett kamionos blokádot a szlovák-ukrán határon, az ellen tiltakozva, hogy más kelet európai fuvarozókkal együtt, előnytelen helyzetbe kerültek az ukrán fuvarozókkal szemben.

Jövő héten megindulhat a közlekedés az észak-erdélyi A3-as autópálya Kolozsvár és Marosvásárhely közötti még hiányzó 16 kilométeres szakaszán - jelentette be a román szállításügyi miniszter. A szerződésben 2024 augusztusi határidő szerepel. Még egy újabb 9 kilométeres pályaszakasz hiányzik ahhoz, hogy Erdély bekapcsolódjék Európa gyorsforgalmi úthálózatába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×