eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Orbán Viktor/Facebook

Orbán Viktor: Magyarország nem kifele megy az Unióból, hanem befele

Magyarország nem kifelé megy az Európai Unióból, hanem befelé, megpróbálja azt a saját képére formálni - szögezte le Orbán Viktor miniszterelnök a Mandinernek. A terv: "elfoglalni Brüsszelt".

Orbán Viktor a napokban találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel Buenos Airesban (Argentína), erről is beszélt a miniszterelnök a Mandinernek adott podcastinterjújában.

Említése szerint a találkozó mindössze annyi volt, hogy "együtt ültek a páholyban".

"Tárgyalási helyzetnek mondjuk nem nevezném, de volt az ukránok elnökének mondandója a számomra, ezért kihasználtuk az alkalmat, váltottunk szót egymással.

Ha kérdezik az embert és jól nevelt, akkor válaszol. Válaszoltam"

- mondta.

A kisebbségekről szóló új ukrán törvényről azt mondta, most tanulmányozzák azt, de nagy reményeket nem fűz hozzá, mert nem új törvényre van szükség, hanem a 2015 előtti kisebbségi jogok visszaadására.

A miniszterelnök szerint az EU szörnyű hibát készül elkövetni azzal, hogy tagjelöltté készül tenni Ukrajnával.

"Ukrajna nincs abban az állapotban, hogy meg lehessen vele kezdeni a tárgyalásokat, de a háború miatt geostratégiai okokból, politikai okokból mégis meg kell velük kezdeni a tárgyalásokat; ez egy tévedés szerintem, egy hiba, ezzel tönkretesszük az Európai Uniót. Mérjük fel egy ilyen csatlakozásnak a következményeit, a magyar álláspont az, hogy

ha támogatást akarunk adni Ukrajnának, geostratégiai jelzést, akkor adjunk, de az nem a tagság,

a tagságot hagyjuk meg annak, ami" - húzta alá Orbán Viktor.

Szerinte az USA kihátrálására Ukrajna mögül azért spekulálhatnak, mert Ukrajna vesztésre áll.

"És nem is készült B-terv, csak győzelmi terv, ami befuccsolt. Most itt áll mindenki, és tologatja valahogyan a felelősséget. Hát ki a fene akar egy amerikai elnökválasztási kampányban arról beszélni, hogy Afganisztán után hogy szúrta el Ukrajnát? És itt vannak az európai vezetők, akik végig azt mondták, hogy ez jó lesz, de csak haza kell menni és azt mondani, hogy nem lett jó!"

Vlagyimir Putyinnal csak a Nyugat nem akar találkozni, ez azonban az orosz elnöknek nem okoz álmatlan éjszakákat - mondta még.

"Ha csak valami egészen elképesztő ok nincs, mindig tárgyalni kell, fent kell tartani a kapcsolatot, hogy véget lehessen vetni a konfliktusoknak. Engem ezért

soha nem is érdekelt, hogy a nyugatiak mit mondanak arra, hogy én találkozom-e az orosz elnökkel vagy sem. Azt majd én eldöntöm, hogy a magyar érdek szerint kell-e találkozni vele vagy sem."

Orbán Viktor szerint Magyarország ideális helyszín a nyugati és keleti cégek találkozásának.

"Nemcsak autógyártásról beszélünk, hanem beszélünk elektronikáról, informatikáról, és más, modern gazdasági ágazatokról is. Ha Magyarország ezt nem tudná megvalósítani, akkor egy érdektelen, szegény perifériája lennénk a Nyugatnak" - fogalmazott.

A miniszterelnök szerint Európában a mérsékelt jobboldalnak nem a baloldallal kell egyezségre jutni, hanem a jobboldaliakkal, ezzel létrehozva az európai többséget.

"Ursula von der Leyen megválasztásáról valójában a délieket vezető franciák és a V4 kötött megállapodást. Nem pártalapon történt. Azért, hogy először kiüssük a nyeregből Manfred Webert, majd Frans Timmermanst. A lehetőségek közül még mindig a legjobbnak mutatkozott, még most is azt mondom, hogy ennél csak rosszabbat kaphattunk volna. Nem vagyunk boldogok,

nem egy boldog házasság ez, de ennél csak rosszabb párt szerezhettünk volna

magunknak. Örüljünk, hogy mögöttünk van ez az öt év."

Az EB elnökétől ugyanakkor "semmi jót nem kaptunk, ami indokolná, hogy újra őt támogassuk", Európa szerinte nincs is olyan állapotban, hogy azt lehessen mondani, a Bizottság jó munkát végzett.

"Vannak tárgyalások, természetesen, nem akarok ebből nagy titkot csinálni. Beszélünk egymás között arról, mi lenne, ki lenne a jobb" - tette hozzá.

Az uniós pénzért Magyarországnak már nem kell semmit tennie, mert az a pénz "jár". Szerinte az ország nem kimegy az EU-ból, hanem befelé.

"Egyre beljebb. Az én tervem nem az, hogy elhagyjuk, hanem hogy

elfoglaljuk Brüsszelt.

Nem az az elgondolásom, hogy Magyarország álljon félre, álljon a dolgok szélére, a külső körre, hanem menjen befele!"

A jövő évi önkormányzati választásról a miniszterelnök azt mondta, Budapesten is a Fidesz-KDNP a legnagyobb politikai erő.

"Erkölcsileg vállalhatatlan lenne, hogy mi Budapestet ne vennénk komolyan, hiszen mi vagyunk itt a legerősebb párt."

Főpolgármester-jelöltet várhatóan március elején neveznek meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×