eur:
394.1
usd:
363.78
bux:
66169.03
2024. március 1. péntek Albin
Új grafikájú, Magyarország feliratú vezetői engedélyek sorakoznak a Pénzjegynyomdában.
Nyitókép: MTI/Pénzjegynyomda

Mégis van kétféle B-s jogosítvány, és nem is könnyű megszerezni

Ha Európán kívül akar valaki autózni, szükséges lesz egy újabb vezetői engedélyre, ráadásul kettő közül is választhat.

Európában mindenhol elfogadják a magyar jogosítványt, de a kontinenst elhagyva szükség lehet a nemzetközi vezetői engedélyre. A vezess.hu annak járt utána, hogy a dokumentumot hogyan lehet megszerezni.

Online nincs lehetőség a kiváltására, személyesen kell megjelenni a kormányablakban. Ráadásul vinni kell a hazai jogosítványt, két fényképet, személyi igazolványt és lakcímkártyát is. Ami az érdekesség, hogy rögtön kétféle nemzetközi jogosítvány van: a Bécsi és a Genfi Közúti Közlekedési Egyezmény szerinti, és az alapján kell választani, hogy melyik országban lesz szükség majd a vezetői engedélyre.

A magyar vezetői engedélyt az EU országaiban elfogadják, ezen felül elméletben a Bécsi Közúti Közlekedési Egyezményt aláíró országokban is lehet ezzel vezetni, külön nemzetközi jogosítvány nélkül is. Ennek ellenére szinte minden Európán kívüli utazáskor ajánlják a nemzetközi vezetői engedély kiváltását is, biztos, ami biztos alapon.

2020. április 16-tól Magyarországon a nemzetközi vezetői engedélyek Genfi Egyezmény alapján történő kiállítását is lehetővé tették. Ennek azok örülhetnek, akik Japánban szeretnének autót vezetni, mert ott csak a Genfi Egyezmény alapján kiállított nemzetközi jogosítványokat fogadják el.

A kiváltás ára 2300 forint, és az új dokumentum az érvényes magyar jogosítvánnyal együtt érvényes csak külföldön, és a kiállítása alapjául szolgáló magyar jogosítványban feltüntetett egészségi érvényességi idővel azonos, de legfeljebb a nemzetközi vezetői engedély kiállításának napjától számított három évig.

Címlapról ajánljuk
Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése
Aréna

Baán László: nagyon-nagyon meggyőző Demeter Szilárd érvelése

Az integrációnak lehetnek előnyei – így kommentálta a Széchényi Ferenc Közgyűjteményi Központ létrejöttét az InfoRádió Aréna című műsorában Baán László. A Szépművészeti Múzeum főigazgatója azt mondta, az új kulturális holdingon belül az egyes intézmények megtartják az önállóságukat, de a központ – ami minisztériumi hatásköröket vesz át – számos téren összhangot teremt majd köztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×