eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wild boar at night
Nyitókép: ErikMandre/Getty Images

Bírságot kapnak a Balaton parti vadászok, több vaddisznót kellene kilőniük

Nagyon fontos lenne az állomány csökkentése a rohamosan terjedő afrikai sertéspestis megfékezése érdekében.

Csak nehezen tudják teljesíteni az afrikai sertéspestis elleni védekezés miatt meghatározott kilövési számokat a vadászatra jogosultak Somogyban. Noha az elmúlt vadászati évhez képest kevesebb állatot lőttek ki, 23 ezerről 14 ezerre csökkent a számuk, továbbra is apasztani kell az állományt - írja a sonline.hu.

Az állománycsökkentést indokolja, hogy egyre közelebb van határainkhoz az ASP: nyáron Horvátországban is terjedni kezdett a sertésekre veszélyes megbetegedés. Neszményi Zsolt főispán beszélt arról a lábodi trófeaszemlén, hogy

azok a társaságok, amelyek nem teljesítik az éves előírt irányszámokat, bírságra számíthatnak.

A portál megkeresésére a Nébih azt nyilatkozta, három vadászatra jogosult számíthat bírságra, ugyanakkor a hivatal elrendelte a határ mentén kilőtt valamennyi vaddisznó mintázását és ASP-vizsgálatra küldését, valamint a fokozott tetemkeresést.

Kovács Gábor, a Somogyi Hármashatár Vadásztársaság elnöke azt nyilatkozta, 100 hektáron 0,5 vaddisznó a megengedett, náluk jelenleg 2,5 ez a szám. Sajnos hiába tesznek meg mindent az állomány apasztására, ha más területekről átjönnek. Hozzátette, a határkerítés valamelyest gátolja a fertőzött állatok átkelését, de egy vaddisznó képes arra, hogy átússzon a Dráván.

Mátyás Zsolt, a Kerner Drávamenti Vadásztársaság hivatásos vadásza azt mondta a portálnak:

egy év alatt 124 disznót kellene kilőniük, harminc év alatt egyszer se lőttek ennyit egy évben.

A Nébih azt mondta a portálnak, Somogy vármegyében a vadászatra jogosultak az előírt tervszámok mindössze hatvan százalékát teljesítették az elmúlt vadászati évben. Udvaros Zoltán, látrányi és bonnyai vadásztársasági elnök szerint ez azért van, mert nincs annyi disznó, mint amennyit ki kellene lőniük.

Hozzátette, éveken keresztül erőltették a disznók kilövését, és emiatt több koca került terítékre, ráadásul jelenleg gondok vannak a szaporulattal az aranysakál elszaporodása miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:16
×
×
×
×