eur:
389.75
usd:
364.33
bux:
68107.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Szita Károly levezető elnök és Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2023. november 18-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Judit: a Fidesz Európa legerősebb pártja és megkerülhetetlen nemzetközi tényező

A Fidesz tisztújító kongresszusán felszólalt Semjén Zsolt, a KDNP elnöke, Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke, Kövér László házelnök, Kocsis Máté frakcióvezető és Deutsch Tamás, a párt európai parlamenti delegációjának vezetője is.

A Fidesz Európa legerősebb pártja és megkerülhetetlen nemzetközi tényező, amely mások lelkiismeretének hangján szólal meg - mondta a kongresszuson Varga Judit volt igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, a parlament uniós ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, aki a Fidesz európai parlamenti listavezetője lesz, most pedig Szita Károly kaposvári polgármester társaságában a küldöttgyűlés levezető elnöke.

A Kereszténydemokrata Néppárt elnöke arról beszélt, hogy 79 évvel ezelőtt alakult meg a KDNP. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme a feladatuk.

"Az a Szent István, aki a keresztény civilizációt választotta, és úgy lett a keresztény Európa része, hogy eközben nem lettünk sem a Bizánci Birodalom, sem a Német-római Császárság hűbérese" - mondta, hozzátéve: pontosan ugyanez a feladatuk ma is, a keresztény civilizáció és a nemzeti szuverenitás védelme.

Semjén Zsolt kijelentette: készen állnak arra, hogy folytassák Szent István országépítő nagy művét.

A miniszterelnök-helyettes felidézte, hogy 79 évvel ezelőtt ezekben a napokban alakult meg a Kereszténydemokrata Néppárt Varga László otthonában. "1944-ben ellene mondva a náci ideológiának, diktatúrának és a német birodalmi megszállásnak, majd 1945 után ellene mondva a kommunista ideológiának és szovjet megszállásnak" - mondta. 1947-ben a Barankovics István vezette KDNP megnyerte a parlamenti választásokat, amit aztán a kommunisták a kékcédulákkal elcsaltak - jelentette ki. A párt vezetői vagy emigrációba kényszerültek vagy börtönbe kerültek, de egyikük sem lett kollaboráns - közölte. Kitért arra, hogy 1956-ban újjászervezték a pártot Bibó István és a forradalom támogatására és végül 1990-ben lettek Antall József kormányában rendszerváltoztató kormánypárt.

"Azóta Orbán Viktor minden korábbi, jelenlegi és jövőbeni kormányának tagja az ország építésében" - fogalmazott.

Kiemelte: a KDNP nemcsak az egyetlen történelmi párt a magyar politika palettán, hanem az egyetlen világnézeti párt.

Rámutatott: minden keresztény párt esetében az a nagy kérdés, ha minden tekintetben hűségesek a keresztény történelmi egyházak társadalmi tanításához, akkor az sokszor nem találkozik a közízléssel. Ez annak a kockázatával jár, hogy elveszítik a lehetőséget az ország irányítására, formálására.

Semjén Zsolt azt mondta: a másik lehetőség, hogy engednek a "mainstreamnek" és egyre több és több kérdésben adják fel az autentikus keresztény álláspontot. Ezzel esetleg ideig-óráig meg lehet tartani szavazatokat, de a kérdés az, hogy akkor mitől keresztény párt - fogalmazott. Az önfeladás következménye - ahogy ezt Nyugat-Európában látják - a szellemi térvesztés mellett a szavazatvesztés - figyelmeztetett.

"A mi válaszunk" erre Magyarországon a KDNP és a Fidesz szövetsége, ahol a KDNP egy világnézeti párt, a Fidesz egy keresztény ihletettségű nagy néppárt - rögzítette.

Szövetségük, kiegészülve a társadalom szinte minden szegmensével ma a magyar történelem és az európai unió legsikeresebb politikai formációja - mondta, hozzátéve: politikai csodaként negyedszer nyerték meg kétharmaddal a parlamenti választásokat.

Semjén Zsolt értékelése szerint ez nemcsak a politikai konstrukcióból következik, hanem az emberi minőségből is. Szövetségük kipróbált bajtársi hűség - fogalmazott.

A miniszterelnök-helyettes a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéket egy viccel minősítette. Azt mondta, úgy vannak, mint Grün, amikor nősül és megkérdezik tőle, milyen a mennyasszony. Úgy válaszol, ízlés dolga, nekem speciel nem tetszik.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség közelmúltban elhunyt elnökéről emlékezett meg. Úgy fogalmazott: harcostársuk, barátuk volt, a Kárpát-medencei magyarok egyik éktartó embere, aki tudott valamit, amit csak az igazán nagy államférfiak tudnak. Azt, hogy akkor vagy hű a nemzetedhez, akkor szolgálod közösségi vezetőként, ha a jövőjét biztonságba helyezed - mondta.

A külhoni magyar politikus "kopernikuszi fordulatként" jellemezte az Orbán-kormány által végrehajtott nemzetpolitikai változtatásokat,

amelynek lényege, száz év után nem Magyarország van az egyik oldalon és határon túli magyar kisebbségek a másik oldalon, hanem magyarok vannak a határon innen és túl, akiket megillet az állampolgárság, kormányzati támogatás és a közös felelősség.

Ma nem az a kérdés, hogy ki mit kap a másiktól, hanem az a helyes megközelítés, hogy ki mit tud adni a másiknak - közölte, kiemelve: ma bátran és emelt fővel mondhatjuk, hogy az összes baj ellenére erősebbek vagyunk, mint bármikor az elmúlt száz évben. Van okunk hinni abba, hogy a 21. század jobb lesz, mint a 20. század volt - fogalmazott.

Kitért az elkövetkező időszakban, a környező országokban rendezendő választásokra, és azt mondta, egyetlen opció van, "győznünk kell". A határon túli politikai közösségek számára csak akkor van győzelem, ha a magyarok szavazatainak 85-90 százalékát megszerezték. Az ötven százalék politikai halál, a 60 százalék, de még a kétharmad nem elegendő esetükben a sikerhez, a győzelemhez.

Kiemelte: azért kell dolgozniuk, hogy a közösségüket ne hagyják politikai eszköz nélkül. Ez nemcsak egy politikai feladat, hanem morális kötelességük is.

Kelemen Hunor a jövőre nézve bizakodó volt, azt mondta, megszületett egy olyan Kárpát-medencei integráció, amely nemcsak nemzeti érték, de olyan példa is, amely megvilágítja a helyes utat.

Kijelentette: ők nem arra szerződtek, hogy nekik megmondják Brüsszelből, mi a helyes, hanem arra, hogy segítsék, hogy az őshonos kisebbségek ugyanazokat a jogokat élvezzék keleten, mint nyugaton. Ma a régióban kettős mérce van Magyarországgal és a romániai magyarokkal szemben is - tette hozzá.

Kövér László házelnök a Fidesz Országos Választmányának vezetőjeként az elmúlt két évből egyebek mellett felidézte az orosz-ukrán háborút

és annak gazdasági következményeit, bírálta az Európai Unió szankciós és migrációs politikáját, továbbá a jogállamisági eljárásokat, az uniós támogatások visszatartását, Soros Györgyöt és az ellenzéket.

A házelnök kiemelte: aggodalomra van okunk, csüggedésre azonban nincs. Jó, ha "mindenki tudja, aki szórakozni akar velünk", hogy ez a Weisz Erikek országa, a Nobel-díjasok, a Rubik Ernők, Petőfi és Madách, a Puskás Öcsik és az olimpiai bajnokok szülőföldje. "Az Árpád-házi szentek, Hunyadi János és Hadik András, a kurucok, a Nemecsek Ernők és Dugovics Tituszok, a Horváth Jánosok, Wittner Máriák és a pesti srácok hazája" - fogalmazott.

Emlékeztetett: "2010-es kormányra kerülésünk óta ez a hetedik kongresszus, és a kétharmados többséggel való kormányzásunk 14. évét tapossuk".

Az elmúlt két évben történteket számba véve azt mondta: kitört az orosz-ukrán háború, azóta az Európai Unió bevezetett 11 szankciócsomagot, amelyek hatására az orosz gazdaság ugyan nem rendült meg, az európai viszont igen. De a háború sem ért véget, "aminek a fegyver- és olajbizniszben érdekeltek nagyon örülnek" - vélekedett.

Közölte: megalakult az ötödik Orbán-kormány, amire szövetségeseink válaszképpen ideküldtek egy "Andropov-imitátor" nagykövetet. "A brüsszeli föderalisták megpróbálják az országból kiszervezni a független igazságszolgáltatást, átadni a kormányzás ellenőrzését mindenféle ügynökszervezeteknek", és eközben még a pénzünket is el akarják rabolni - sorolta.

Azt is mondta: továbbra sem sikerült sem Törökországot, sem egyetlen nyugat-balkáni csatlakozásra váró országot felvenni a tagállamok sorába, és

"milliószám özönlenek be a menekültnek álcázott hódítók". Eközben pedig az Európai Unió két évvel közelebb került saját maga felszámolásához - fogalmazott.

Úgy látja, "véget ért egy aranykorszak", helyét az infláció és a gazdasági, jövedelmi szűkülés elleni küzdelem vette át. Ugyanakkor továbbra is nő a foglalkoztatottság, és nőnek a beruházások, ami reményt ad arra, hogy hamarosan egy új, felfelé ívelő időszak veheti kezdetét - mondta.

Kövér László hangsúlyozta: "nem lettünk fiatalabbak, de talán boldogabbak igen, még az sem kizárt, hogy egy kicsit bölcsebbek is".

Arról is beszélt, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzék nem lett sem okosabb, sem szebb, gátlástalanabb és aljasabb viszont annál inkább. "Ne bocsássunk meg nekik, mert tudják, mit cselekszenek" - fűzte hozzá.

A Fidesz alelnöke, Kubatov Gábor is alkalmatlannak nevezte Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergelyt.

Szerinte a DK elnöke és a főpolgármester "régóta pajtikák", jóban voltak már akkor, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök volt, ugyanis Karácsony Gergely neki dolgozott a miniszterelnöki hivatalban politikai tanácsadóként "és a cégén keresztül zsíros megbízásokat kapott".

Úgy vélte, "mindkettő alkalmatlan". Rossz végigsétálni Budapest koszos, hajléktalanokkal teli utcáin, "éppen úgy minden a káosz irányába tart", mint Gyurcsány Ferenc ténykedése alatt. Budapest hitelekből működik, a kiszivárgott dokumentumok szerint még az idén csődbe megy, miközben az ország leggazdagabb városa, és amikor Tarlós István, "Budapest egyik legjobb főpolgármestere" átadta a város kulcsait, a tartalékai megközelítették a 200 milliárd forintot - mondta. Hozzátette: úgy van csődben Budapest, hogy 2019 óta a város bevételei folyamatosan nőnek.

Hangsúlyozta: teli kasszából, növekvő adóbevételekből és támogatásokból sikerült romba dönteni a költségvetést, ahogyan "Geri titkos főnöke", Gyurcsány Ferenc csinálta az országgal.

Azt mondta: sok minden épült, de "nekünk a dugók jutnak". "A főváros megépíttette a kormány pénzéből a Lánchidat", ami "5 milliárd forinttal került csak többe" és továbbra is zárva van az autósok előtt. A "főváros továbbá megépíttette a kormány pénzéből a csupa beton Blaha Lujza teret", aminek a legfőbb látványossága a nyilvános WC - vélekedett.

Kubatov Gábor kiemelte: "de már csak kétszáznégy nap van, hogy véget tudjunk vetni ennek a rémálomnak". Ugyanakkor "egy dologban egészen biztosak lehetünk: nincs Karácsony Gyurcsány nélkül" - tette hozzá.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is az ellenzéket kritizálta, amely szerinte úgy táncol, ahogyan Soros György és a brüsszeli elit fütyül.

Megemlítette a formálódó szuvereintásvédelmi törvényt, amelynek alapján bűncselekménynek minősül majd, ha valaki külföldről fogad el pénzt a választási kampányához.

Beszéde elején a politikus gratulált a tavalyi országgyűlési választás eredményéhez, mondván, ott "Gyurcsány pártjának összes tagozatát, egyben, élükön egy megszállott politikai természetgyógyásszal, úgy elvertük, mint jég a határt".

Ironikus megjegyzésekkel tűzdelt felszólalásában egyebek mellett megemlítette, a DK árnyékkormányának kezdeményezésére megalakult a mesterséges intelligencia csoportot, "nyilván a veleszületett híján", szerinte a momentumos politikusok felszólalásait már ilyen írja. Szavai szerint a Párbeszéd pedig nagyon nehéz időket él, a szavazóik száma "elérte a nullát, úgyhogy most itthon új gazdatestet keresnek a választásokra". Az általa "a baloldal csődörpártjaként" említett DK-ról kijelentette,

"Gyurcsány Ferenc emberei folytatták a főváros kirámolását",

és "mindent megtettek Brüsszelben a hazájuk ellen", ám vicces dolgok mellett tettek veszélyeset is: külföldi milliárdosok pénzéből akartak kormányra kerülni, és máig nem tudni, "mit ígértek a dollárokért cserébe".

Ha a baloldal új gyakorlatát vennénk figyelembe, a szavazóhelyiségeket célszerűbb lenne egyenesen bankfiókokban, pénzváltóknál vagy ATM-ek mellett kialakítanunk - fogalmazott Kocsis Máté, hozzátéve, a "dollárbaloldal" tagjai "a magyar érdekeket rendre figyelmen kívül hagyják, a külföldi megrendeléseket rendre teljesítik a belpolitikában; na, ők tényleg úgy táncolnak, ahogy azt Soros és a brüsszeli elit elvárja, ahogy ők fütyülnek".

Meg fogjuk védeni hazánk szuverenitását, fel fogunk lépni minden külföldi befolyásszerzési kísérlet ellen, ezért a vonatkozó törvényeket is módosítani fogjuk. Alaptörvényi garanciát kap Magyarország szuverenitásának védelme, a választáson induló valamennyi szervezetre ugyanazok a szabályok vonatkoznak majd, nem lesz módja a baloldalnak választási trükközésre, és három évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja majd a Büntető törvénykönyv, ha valaki külföldről fogad el pénzt a kampányához - közölte a frakcióvezető. A tét ugyanis Magyarország szuverenitása, ami nem vicc és nem játlék - jelentette ki.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője szerint a brüsszeli bürokraták fanatikus háborús agitárokká váltak,

illetve migránsgettókat hoznának létre és felszámolnák a magyar gyermekvédelmi törvényt, miközben törvénysértő módon visszatartják a Magyarországnak járó uniós támogatásokat. Változásra van szükség Brüsszelben - jelentette ki Deutsch Tamás.

A politikus hangsúlyozta, az uniónak "az a hivatása, hogy több száz millió európai és Európa szomszédságában élő polgár békéjét garantálja". Ám miközben rengetegen halnak meg az ukrajnai háborúban, "a magyar dollárbaloldal minden európai parlamenti képviselője a háború eszkalálódása, az újabb és újabb fegyverszállítások mellett tör lándzsát Brüsszelben" - közölte.

Azért emelnek szót, hogy Magyarországot minél inkább, minél gyorsabban és minél mélyebben belesodorják ebbe a háborúba. Mi ebből a háborúból kimaradunk, bármekkora is az ellenszél, a béke politikáját képviseljük - fogalmazott Deutsch Tamás.

Az EP-képviselő arra is kitért: Magyarország minden brüsszeli "támadás" ellenére, évek óta sikeresen védi déli határait,

ezzel az Európai Uniót. Hangsúlyozta: idén eddig 230 ezernél több, 2015 óta egymilliónál több illegális migráns "betörését" sikerült megakadályozni Magyarországon.

Ebben a helyzetben "a magyar dollárbaloldal" valamennyi európai parlamenti képviselője, "Dobrevtől Cseh Katalinig, Ujhelyitől Gyöngyösiig", azért támadja hátba a magyarokat, mert egy népszavazáson kiálltak amellett: "csak egyedül mi dönthetjük el azt, hogy kikkel akarunk együtt élni" - tette hozzá. Megjegyezte, "bármekkora is a támadás, erről a közös álláspontunkról nem vagyunk hajlandóak lemondani".

Deutsch Tamás szavai szerint a brüsszeli bürokrácia a gyermekvédelmi törvény eltörlését akarja az országra kényszeríteni, hogy "szabadon csatangolhassanak gender-érzékenyítő kommandók a magyar óvodákban és iskolákban". Értjük az üzenetet: a gyermekvédelmi törvényt szigorítani fogjuk - jelentette ki a politikus.

Arra is kitért: a brüsszeli bürokrácia törvénytelenül, az Európai Unió írott szabályait megsértve tartja vissza a jog szerint a magyaroknak járó forrásokat, mert politikai kifogásaik vannak.

"Nem tetszik az, ahogy 2010 óta döntünk",

ám szerinte "Gyurcsány Ferenc és dollárbaloldali elvtársai" találták ki a "politikai zsaroló feltételeket", amiket Magyarországra akarnak kényszeríteni.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: nemcsak Brüsszelben, de e tekintetben Magyarországon is változásra van szükség, mert elképzelhetetlen, hogy aki a magyar polgárok bizalmából európai parlamenti képviselői mandátumot nyert, "saját hazája ellen áskálódjon a jövőben".

A hazaszeretet, a nemzeti büszkeség, a nemzeti szuverenitás, a patriotizmus tartozik a legfontosabb európai értékek közé, nem pedig az, ha valaki a saját hazája ellen áskálódik - jelentette ki, hozzátéve, "aki a saját hazája szuverenitását védi, az valójában Európa szuverenitását védi".

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×