eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: police.hu

Nagyon sokba kerülhet, ha így hagyjuk ott az autót

Egyre emelkedik a közterületen elhagyott gépjárművek száma Siófokon, és ez egyre nagyobb problémát, sőt anyagi terhet jelent a városnak.

Mint a város honlapján írják, gyakori tévhit, hogy a lejárt műszaki engedéllyel rendelkező gépkocsikat nyugodtan az utcán, közterületen lehet hagyni, ha azzal KRESZ-szabályt nem sértve várakozunk. Sokan úgy gondolják, hogy ha „olcsón” szeretnének megszabadulni a közúti közlekedésre már alkalmatlan kocsijuktól, akkor elég az utcán hagyni, de ez nem feltétlenül kifizetődő megoldás.

A KRESZ – 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 59. § 3. pontjában kimondja, hogy „azt a hatósági jelzéssel nem rendelkező járművet, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, főútvonalon tilos, mellékútvonalon – közterület-használati engedély nélkül – legfeljebb 10 napig szabad tárolni. Az úton e rendelkezések megszegésével tárolt járművet a rendőrség, a közterület-felügyelet, a közút kezelője – a tulajdonos költségére – eltávolíthatja.”

A siófoki Városőrség (közterület-felügyelet) intézkedése mindig a tulajdonos vagy az üzembentartó költségére történik, neki kell fizetnie a jármű elszállításának, valamint tárolásának költségét is. Ezek díját rendelet szabályozza, előbbi személygépjármű esetében 17 250 forint, a napi tárolási díj pedig 1200 forint. Ezek mellett egyéb eljárási díjak is felmerülhetnek.

Ezután pedig, ha az üzembentartó 6 hónapig nem jelentkezik és nem veszi birtokba az elszállított járművet, akkor az értékesíthető vagy más módon hasznosítható.

Jó tanácsként azt írják, hogy amennyiben valaki huzamosabb időre kivonatná a forgalomból a gépjárművét, érdemes előzetesen gondoskodnia annak szabályos tárolásáról valamely magánterületen fekvő parkolóban vagy garázsban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×