eur:
389.01
usd:
360.8
bux:
68155.35
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Egészséges libák egy Gödöllő közeli libafarmon 2017. január 23-án. A madárinfluenza járvány gazdasági hatásainak enyhítésére Magyarország hivatalosan is kéri az Európai Bizottság válságtámogatását.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

6 ezer libával kell végezni - Csongrádba is berontott a madárinfluenza

Az illetékes hatóságok intézkedtek az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.

Már Csongrád-Csanád vármegyében is magas patogenitású madárinfluenza-vírus jelenlétét azonosította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma - közölte kedden a hivatal honlapján.

Az illetékes hatóságok intézkedtek az érintett állományok felszámolásával kapcsolatban, valamint a védő- és felügyeleti körzeteket is kijelölték.

A Csongrád-Csanád vármegyei Szentesen lévő, mintegy 6 ezer állatot számláló tenyészliba-állományban a "klasszikus" jelek - megemelkedett elhullás, idegrendszeri tünetek megjelenése, a takarmány- és vízfogyasztás csökkenése - utaltak a lehetséges madárinfluenza fertőzésre.

A Nébih laboratóriuma igazolta is a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A hatóságok azonnal elkezdték a járványügyi nyomozást, és

az állományt rövidesen felszámolják.

A szakemberek az érintett gazdaság körül kijelölték a 3 kilométer sugarú védőkörzetet, és - kockázatelemzés alapján - meghatározták a felügyeleti, megfigyelési körzetet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×